Startsida - Nyheter

Misogyn radioröst granskad

"Jag skulle vilja räkna alla sidor som skrivits om våld mot kvinnor, kunna säga hur många som dött i jakten på ett ouppnåeligt skönhetsideal eller hur många som mördats för att andra ansett dem vara sin egendom. Jag skulle vilja börja den här artikeln med att berättaatt vi håller på att ta avgörande steg, att vi har en lag som sanktionerar våldet, som benämner våldet i medierna, att samhället går framåt. Men när jag läser och läser om rapporten överväldigas jag av en stark känsla av obehag." skriver Belén Spinetta i ett reportage om granskningen.


Den kontroversielle radioprataren Angel ”Baby” Echecopar har byggt sin karaktär på ohövlighet, att förödmjuka lyssnarna och att ta emot telefonsamtal med förolämpningar. Enligt Comunicar Igualdad exploaterar han sitt rykte maximalt för att legitimera en diskurs som svämmar över av verbalt våld, sexism och rasism, ett koncentrat av samhällets sämsta patriarkala idéer om vad kvinnor borde och inte borde vara.

Etchecopar åberopar humor för att exempelvis torgföra premissen att män åldras ”med värdighet”, medan kvinnor ”reduceras till apor, gnagare och till och med kor avsedda för slakt eller omvandlas till engångsartiklar”.

I sin analys av radioprogrammet konstaterar Observatoriet av diskriminering i radio och teve att sändningarnas budskap är att kvinnor som inte håller sig inom ”ramarna” förtjänar att dö som kor på ett slakteri vilket ”framkallar inte bara en sjuk och smärtsam bild, utan likställer dessutom kvinnor med djur”.

Vidare, skriver observatoriet, ägnar sig programmet åt en omfattande reproduktion av stereotyper som omvandlar naturliga spår av tiden i kvinnors kroppar till något nedsättande och reducerar kvinnor till förbrukningsvaror, eller som radioprataren beskriver det ”ätliga eller oätliga”.

Rapporten lyfter också upp rasismen i programmet och slår fast att det inte råder nåon tvekan om att innehåll av den kalibern är oansvarigt och förminskande för samhällsmedborgarna.

Enligt Comunicar Igualdad fyller observatoriets systematiska granskningar av innehållet i etermedierna en viktig funktion för att synliggöra det förtryck som medialt våld innebär, men några sanktioner är inte förknippade med uppdraget. Radioprataren Etchecopar kallades till ett möte för att diskutera den aktuella rapporten, men har valt att inte medverka.

Public service-myndigheten, AFSCA, en av myndigheterna bakom observatoriet, har visserligen möjlighet enligt de nya lagarna att utfärda böter vid medialt våld, men det handlar om långdragna processer. Ett inslag från november 2011 som fälldes i maj 2012 har överklagat domen och fallet är ännu inte avgjort.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV