Mona Sahlin nomineras som ny ledamot i Riksidrottsförbundets styrelse, erfar Feministiskt Perspektiv. Sportredaktör Ida Ali välkomnar nomineringen och kommenterar nyheten inför kvällens Idrottsgala.
Enligt uppgift till Feministiskt Perspektiv öppnas det nu för att Mona Sahlin blir en av de tio ledamöterna – fem män och fem kvinnor – i Riksidrottsförbundets styrelse. Bakom nomineringen står bland andra hockeyförbundet och brottningsförbundet.
Feministiskt Perspektivs sportredaktör, Ida Ali, välkomnar beskedet:
– Det glädjer mig enormt mycket. Mona Sahlin har ett tydligt intersektionellt perspektiv, vilket är en grundförutsättning för att idrotten ska välkomna alla – att alla oavsett kön, sexualitet, funktionsförmåga och etnisk tillhörighet ska kunna utöva och se en framtid inom sin idrott! Mona Sahlin borde kunna få upp detta på agendan en gång för alla.
Ledamöterna i Riksidrottsförbundets styrelse väljs på fyra år, hälften vid varje Riksidrottsmöte som äger rum vartannat år. Vid Riksidrottsmötet i maj 2013, i Luleå, är det alltså fem ledamöter som ska väljas. Ordförande, som väljs på två år i taget, är sedan 2005 Karin Mattsson Weijber.
Inför kvällens idrottsgala har jämställdhetsminister Nyamko Sabuni uppmanat idrottsrörelsen att fortsätta att uppmärksamma de övergrepp som förekommer trots allt positivt med idrotten.
– Endast när sexuella övergrepp mot barn och unga i föreningslivet synliggörs och aktivt diskuteras blir det möjligt att förebygga och bekämpa övergreppen, säger hon.
– Jag hoppas på att det som Nyamko Sabuni skrev tas upp under kvällens idrottsgala, allt annat vore ett misslyckande, säger Ida Ali.
Hon framhåller att alltför få föreningar bedriver ett systematiskt arbete för att förebygga sexuella trakasserier och övergrepp.
– Föreningslivet måste ta ett större ansvar för att barn och ungdomar i deras verksamheter känner sig trygga. Detta ställer höga krav på medvetenhet och handlingsberedskap på såväl ledningsnivå som hos enskilda ledare att uppmärksamma frågan och arbeta förebyggande.
– I Feministiskt Perspektiv har vi skrivit mycket om detta, då vi menar att idrottsrörelsen har en tendens att se varje fall som enskilda händelser. Att få in en feminist som ser frågan ur ett helhetsperspektiv har stor betydelse för idrottsrörelsen i Sverige. Tänk om vi till och med får se Mona Sahlin som Riksidrottsförbundets ordförande – det vore något, säger Ida Ali.