Startsida - Nyheter

Montenegros första Prideparad attackerades med stenar

Omkring 200 motdemonstranterna skanderade dödshot och kastade sten, flaskor, glas och andra tillhyggen mot paraddeltagarna, och drabbade samman med de omkring 400 poliser som var på plats för att se till att paraden skulle kunna genomföras.

Enligt nyhetsbyrån AP fanns det skadade och polisen grep flera av motdemonstranterna. En av organisatörerna, Aleksandar Zeković från LGBT Forum of Progress NGO, beklagade att Montenegro ännu inte utvecklats tillräckligt för att acceptera olikheter.

Igår genomförde restauranger, kaféer och pubar i turiststaden en protest genom att stänga av musiken under en timme, och ett tusental invånare och turister i staden ska ha skrivit på ett upprop mot paraden som skulle överlämnas till borgmästaren. Igår publicerades också dödsannonser på flera ställen med namn och bild på Zdravko Cimbaljević, LGBT Forums ordförande, något som har fördömts av landets regering.


Öka synlighet för hbt-personer

Det var i måndags som LGBT Forum of Progress NGO gick ut med nyheten att en parad skulle hållas under onsdagen, för att synliggöra hbt-personer i det montenegrinska samhället.

– Det är en bra möjlighet att testa den politiska viljan, polisens kapacitet och hbt-samhället självt, sade Aleksandar Zeković från organisationen i samband med en presskonferens, rapporterar tidningen B92.

Mellan 20-40 pride-deltagare kom i en buss till Budva från huvudstaden Podgorika, och eskorterades senare därifrån. Zeković sade i måndags att om mer tre personer deltog skulle det vara en framgång. Det säger något om läget i Montenegro där tidigare parader har tvingats ställa in på grund av hot om våld.


Politiskt stöd efter EU-förhandlingar

Men i år har paraden fått stöd från flera ministrar, och premiärminister Milo Djukanovic sade under onsdagen i parlamentet att hans regering ”stöder försvaret av mänskliga rättigheter för alla människor utan åtskillnad”, skriver AP.

På sin hemsida skriver LGBT Forum att paraden som hålls i år var ursprungligen planerad till 2011 men då fanns inte den politiska viljan från regering och parlament, vilket nu har ändrats:

”Politiskt stöd från den montegrinska regeringen och den politiska eliten är inte längre kontroversiellt. Det existerar, det är starkt och det är transparent. Vi är glada att kunna organisera det här med alla dem som inte drivs av kommersialisering och reklamkampanjer eller vill skada någon annan.”


Konservativa värderingar

Förra året inledde Montenegro förhandlingar om medlemsskap i EU, och en sådan process kräver att landet i fråga visar att mänskliga rättigheter respekteras och upprätthålls. Men även om paraden nu hade officiellt stöd så visar en undersökning som nyligen gjordes av tankesmedjan Ipsos att två tredjedelar av de tillfrågade ansåg att homosexualitet är en sjukdom, rapporterar The Irish Independent.

LGBT Forum har sagt att en ny parad ska hållas i huvudstaden Podgorica senare i år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV