Startsida - Nyheter

Mordet som sätter Brasiliens rättsväsende på prov

Protesterna efter mordet på Cicero Guedes, ledare i kampen för de jordlösa i Brasilien, har varit starka. Regeringen med Dilma Rousseff i spetsen lovar att göra allt för att ställa förövarna till svars. Ana Valdés berättar om det koloniala arv och de omständigheter som skapar misstro kring löftet.

Den 25 januari dödades den brasilienske bondeledaren Cicero Guedes.

Han var en av de ledande aktivister i Movemento Sem Terra (MST), rörelsen som startade i Brasilien på åttiotalet och som i dag samlar mer än en och halv miljon medlemmar. Han dödades medan han cyklade i utkanden av sockerplantagen Cambahyba, i Rio de Janeiro.

Guedes representerade ockupanterna som har tagit över plantagen, 3500 hektar av prima jord som de försöker ta över från spekulanter som inte brukade den.

Cambahyba sockerrörplantage konfiskerades av regeringen och många bönder lovades en bit av marken. Plantagen är förknippad med den grymma brasilianska diktaturen som på sextiotalet hade ett järngrepp om landet. Cambahyba använde barnarbetare och slavar, arbetarna hade inga rättigheter där och många politiska fångar avrättades på plats, deras kroppar brändes upp på plats.

Cicero Guedes var expert på biologisk mångfald och fungerade som lärare för familjerna som ockuperade marken. Mordet på honom har väckt starka protester och Dilma Rousseffs regeringen har lovat att göra allt vad de kan för att hitta mördarna.

Bönderna är särskilt utsatta i det gigantiska landet, som har ett tungt kolonialt arv att förvalta. 2004 dödades fem bönder och tjugo skadades, till och med ett barn fick ett öga förstört av en kula.

De mördades av sjutton legoknektar som hade anställts av jordgägaren Adriano Chafik, som ville få bort dem från marken som de ockuperade. Mördarna fängslades men frigavs efter några månader, Chafik erkände att det var han som beställde mordet men hans advokater överklagade och först nu ska han ställas inför rätta, i april 2013. Men MST är skeptiska, den brasilianska rättvisan är korrupt och jordgägarna mutar både åklagare och domare.

Rättegången var planerad till januari och inför detta hade tusentals studenter och bönder förberett marscher och protester, de kräver en livstidsdom för Chafik, som har inte visat den minsta ånger inför hans brott.

Brasilien ska vara värd för världmästerkapet i fotboll 2014 och ingen vill skrämma bort turisterna som ska lockas till landet i miljoner. Värdet på all mark i Rio och nära Rio har tredubblats och till och med favelorna håller på att städas bort för att hotell och provisoriska bostäder ska byggas där.

MST:s krav på mark för de som arbetar hotar den sociala fred som Dilma Rousseffs regeringen vill kunna garantera utländska besökare och investerare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV