De lever inte upp till några manlighetsideal och den intellektuella nivån är inte överdriven. Men när Maria Jacobson ser förbi töntstereotypen finner hon något befriande i Kanal 5-serien En stark resa.
Först tyckte jag att En stark resa med Morgan och Ola-Conny på Kanal 5 hade något av freakshow över sig. De framställs som så korkade och bonniga att en undrar om de är sanna. De skildras som riktiga tönt-stereotyper, en slags motsvarighet till Helan och Halvan i vår tid.
För dig som inte är bekant med Morgan Karlsson och Ola-Conny Wallgren så introducerades de i realitysåpan Ullared. Morgan arbetar på lagret och Ola-Conny är brödansvarig på Gekås. De lever som singlar på landbygden i närheten av Ullared, är runt 40 och tycks ha det ganska bra.
Men världsvana är de inte, vilket förmodligen gav Kanal 5 idén att skicka i väg dem ut i världen och göra en reseskildring utifrån deras perspektiv. 2012 visades första säsongen som i sommar går i repris. Första anhalt var London. Morgan säger inte så mycket – speciellt inte på engelska – utan ser med skepsis och nån slags vresighet på allting. Han är lite knubbig och kläderna ser alltid sjaviga ut. Ola-Conny är däremot vältränad och har välsmort munländer, han får framstå som den språkkunniga men fattar det mesta fel. Vilket ger upphov till småroliga missförstånd. Han har ett något bräkande tonfall och röstläge som förstärker den dialekt de båda har, från inlandet i Halland, och som kan vara riktigt påfrestande. Jag har arbetat som reporter i de trakterna och gjorde på den tiden ett antal reportage med lantbrukare av olika slag. Jag gissar att Ola-Conny och Morgan har en bakgrund i jordbruksfamiljer.
Del av showen
Ett samtal dem mellan kan låta så här:
– Vilka skor ska du ha på dig Morgan?
– Jag har två par med mig, så det blir la det ena paret.
Ingen överdriven intellektuell nivå alltså. De tycker om att ta sig en öl och pratar om att de vill träffa tjejer men när det väl kommer till kritan är de oftast för blyga för att ta kontakt.
Morgan och Ola-Conny är raka motsatsen till de många stylade, öververbala, coola och smarta mediemän som vanligtvis syns i rutan. De medverkar inte i några dating-tävlingar, sjunger eller dansar. De verkar inte ens ha ambitionen att göra sig till något annat än de är: ganska lågmälda, lågutbildade arbetarmän på landet. Morgan och Ola-Conny representerar en helt annan sorts maskulinitet än den groomade metrosexuella.
Morgan och Ola-Conny finns på Wikipedia och där har någon skrivit rubriken ”Två idioter på resa”. Det tycker jag är orättvist. De framställs visserligen som lite bonndumma – men det är nog en del av showen. Efter att följt även säsong två börjar jag tycka att skildringen av dem är ganska ömsint. De själva verkar ganska ömsinta.
Står för vad de är
Det här är en berättelse om en annan sorts maskulinitet och den säger något djupare, inser jag nu. Den berättar om manlig vänskap på ett lågmält, ordfattigt vis. Det finns en tyst gemenskap mellan de båda. Morgan och Ola-Conny må vara töntiga men de är inte ytliga.
Samtidigt berättar serien om genuin upptäckarglädje, också det i en tid när så gott som varenda människa tycks ha rest jorden runt och nästan är blasé över att korsa Kina, till exempel. Morgan och Ola-Conny avslöjar en barnslig glädje över lejonen på Trafalgar Square.
En kan invända att två medelålders infantiliserade män inte lever upp till dagens ideal, eller till de krav som ställs på män. Att de representerar en förlegad omodern maskulinitet, till och med en maskulinitet i kris. Jag vet inte, jag. En kan också säga att de har integritet och står för vad de är. Det känns ganska befriande.