För fjortonde året i rad ökar pappors uttag av föräldraledighet, litegrann, enligt den fackliga centralorganisationen TCO:s pappaindex. Men fortfarande är mer än tre fjärdedelar av föräldraledigheten vikt för mammor och det finns en grupp pappor som inte gör anspråk på föräldraförsäkringen alls.
Vid indexvärdet 100 är uttaget av föräldraledighet helt jämnt fördelad mellan kvinnor och män. Pappors uttag steg från 41,9 år 2011 till 43,8 år 2012.
Gotland är det enda länet där utvecklingen gått från en i och för sig relativt sett hög nivå 46,8 till 46,6 och halkar därmed från tredje till fjärde plats på listan.
I ett pressmeddelande konstaterar TCO också att årets etta, som även toppat tidigare års mätningar, Västerbottens län, har gått från ett indexvärde på 48,2 år 2011 till 51,2 år 2012. Årets och tidigare års tvåa, Uppsala län, har ökat sitt index från 47,2 till 49,2 år 2012. Trean Jämtlands län har ökat från 46,4 år 2011 till 47,0 år 2012.
Bland länen gick annars Jönköpings län mest framåt, kommunlistan toppas av Rättvik och årets raket bland kommunerna är Degerfors.
Eva Nordmark, ordförande i TCO, anser att utvecklingen går för långsamt, och vill både se en mer kraftfull jämställdhetsbonus och ytterligare en så kallad pappamånad, det vill säga att ytterligare 30 dagar som inte kan överlåtas utan blir låsta till vardera förälder.
– Kvinnor halkar efter i lön och utveckling när de får barn och här skulle en jämställd föräldraförsäkring göra skillnad. Om inget görs cementerar föräldraförsäkringen normen att mammor tar huvudansvaret för barnen medan papporna gör karriär. Föräldraförsäkringen måste anpassas till ett modernt samhälle och arbetsliv och då är en tredje pappamånad ett steg i den riktningen, säger Eva Nordmark.
Hon vill också att regeringen återställer Försäkringskassan uppdrag att verka för ett jämställt uttag av försäkringen.