Startsida - Nyheter

”Ni har ingen rätt att stå i vägen”

Hej fyran, ”damfotbollskanalen”, jag har några saker jag skulle vilja bolla med er.

Er fotbollschef Emir Osmanbegovic slog sig för bröstet under den damallsvenska upptaktsträffen. Han pratade om att ni kommer att sända, i snitt, en match per omgång av damallsvenskan. Något ni gjort i några år nu.

Sedan pratade Osmanbegovic om att ni skulle ha studioinramning vid varje match. Frågar ni mig känns det som ett naturligt steg att ta. En ska alltid försöka röra sig framåt för att bli bättre och studioinramning vid varje match är just ett bra steg framåt.
Detta steg är ett steg som jag och många med mig uppskattar.

Men så kom matchen mellan Kopparbergs/Göteborg och Tyresö. Sändningen började tre minuter innan avspark och det första vi fick se var spelarna som vandrade ut på planen.


Fanns sportjournalisten Anna Brolin på plats vid Valhalla IP? Fanns skickliga expertkommentatorn Hanna Marklund där? Fanns den där studioinramningen ni skrutit om? Den ni lovat och slagit er för bröstet för?


Jag samtalade med en landslagsspelare för några veckor sedan. En stjärna i landslaget. Denna stjärna fnös lite åt er så kallade satsning på damfotboll.

Hon tyckte i och för sig att det är mycket roligt att ni kommer att sända alla matcher från EM, varav 18 av dem i huvudkanalen. 18 av 25. Det är något att slå sig för bröstet över. Det ansåg både jag och stjärnan.

Men stjärnan rynkade lite på näsan och undrade hur det kommer att bli efter EM? Kommer ni att fortsätta sända en match per omgång i damallsvenskan?

Kommer ni fortsätta med den där så kallade studioinramningen?

Tveksamt om ni frågar mig och ”nej, det kommer de ju inte” sade stjärnan.

Jag förstår hennes oro. Jag minns en höst för fyra år sedan. EM i Finland. Där var det tydligen inte lika viktigt för er att lyfta era damfotbollssändningar till en vettig nivå. Jag minns en match, en match där Sverige spelade, där ni hade fem minuters uppsnack inför matchen. Fem minuters uppsnack!

Jag minns en match i damallsvenskan där ni tvingade domaren att avbryta starten av den andra halvleken och vänta på er signal, ni var nämligen inte i sändning och skulle minsann köra klart er reklam innan halvleken fick starta.

Jag minns också ett tillfälle i början av damallsvenskan 2013, premiärmatchen mellan Tyresö och Umeå. Där fick vi ”vanliga dödliga” journalister vackert vänta en halvtimme med presskonferens eftersom ni (enligt pressansvarig i Tyresö) bestämt det.

Ni hade studiotid i en halvtimme efter matchen och vi fick fasen inte sno spelare under er studiotid.

Jag blev rosenrasande. Ni fick mig att göra ett sämre jobb och det är givetvis inte okej. Än mindre okej blev det när jag pratade med EFD och fick det bekräftat, ni får inte göra så. Presskonferensen skall starta tio till femton minuter efter slutsignalen, och ni har ingen rätt att stå i vägen för det.

Vad vill jag säga med detta? Er historia gör att jag blir en aning orolig över vad som kommer hända efter EM. Vad som kommer hända när damfotboll inte är lika hett längre. Kommer ni gå tillbaka till pliktskyldiga sändningar en gång i månaden och låtsas att ni är hela Sveriges damfotbollskanal?

Eller kommer ni släppa rättigheterna och aldrig mer bry er om en av världens bästa ligor? Det får framtiden utvisa.

Men just nu är ni mer snack än verkstad. Studioinramning vid varje match blev till studioinramning när inget annat stör. Fint, mycket fint.


Ibland är jag övertygad om att ni sitter och skrattar åt att ni lurat i svenska folket att ni är damfotbollskanalen. Att ni sitter där och skrattar, skålar i champagne och ler åt att ni lyckats bygga upp ett starkt damfotbollsvarumärke genom minsta möjliga ansträngning.


Fint, mycket fint.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV