Startsida - Nyheter

Nordiska rådet tar ställning mot Rysslands homofientliga lagar

"Den ryska lag som förbjuder ”homosexuell propaganda” strider mot Nordiska rådets innersta värderingar om demokrati, jämställdhet och yttrandefrihet." skriver Nordiska rådet i ett pressmeddelande från den parlamentariska Östersjökonferensen BSPC som avslutas i dag i Pärnu, Estland.

Vid mötet deltar representanter för alla Östersjöländer och parlamentariska samarbetsorganisationer. Ryssland representeras av delegater från såväl federationsrådet som från statsduman.

Enligt Karin Åström, (S), Nordvästrysslandsrapportör i Nordiska rådets presidium, kommer det faktum att Nordiska rådets värderingar skiljer sig från Rysslands att påtalas "...vid alla tillfällen som ges tills vi ser en ändring". Samtidigt poängterar hon att fortsatt dialog krävs för att kunna påverka, och att det är "...viktigt att hålla en balans i debatten så att dörrar inte stängs för oss".

Åströms uttalanden backas upp av Marianne Berg (V), medlem av Nordiska rådets medborgar- och konsumentutskott. Frågan lyftes också av Benny Engelbrecht (S), dansk suppleant i Nordiska rådet under måndagen.

– Allt fler homosexuella i Ryssland utsätts i dag för hatbrott och den nya lagen begränsar deras rätt att uttrycka sig fritt. Lagen utgör just nu ett hinder för ökat samarbete i Östersjöregionen och det är viktigt att BSPC håller frågan på agendan, sade Engelbrecht, som även fick stöd av tyska förbundsdagsledamoten Franz Thönnes.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV