Startsida - Nyheter

Astrid Johansson, Parvin Ardalan och Tomas Gunnarsson talare på Nordiskt Forum

I dag tillkännagav Nordiskt Forum några av talarna som kommer som kommer till Malmö 2014. Bland namnen märks Islands första kvinnliga president Vigdís Finnbogadóttir, Margot Wallström, anmäld som mångfaldsdirektör på Postkodlotteriet och Annika Winsth, Nordeas chefsekonom.

FN har inte arrangerat någon världskonferens kring jämställdhet och kvinnors rättigheter på 20 år. Anledningen är att de reaktionära strömningarna i världen är så pass starka att det finns en uppenbar risk att de rättigheter som slogs fast på förra kvinnokonferensen skulle tryckas tillbaka om man öppnade upp för nya förhandlingar.

- Det är dags för action. När kvinnors rättigheter ifrågasätts, när det vi kämpat oss till trivialiseras, när löneskillnaderna kvarstår, när mäns våld mot kvinnor inte går mot sitt slut, då måste vi agera. Aktörer från hela samhället behöver samlas, vi behöver skärpa oss och tillsammans hitta lösningar, säger Gertrud Åström, ordförande i Sveriges Kvinnolobby och medlem i den nordiska arrangörsgruppen i ett pressmeddelande.

Konferensens program och diskussioner grundar sig i FN:s Kvinnokonvention och Handlingsplanen från Peking. Målet är att formulera nya konkreta krav, åtaganden och strategier som ska överlämnas till de nordiska regeringarna.

- Forumet i sig är en historisk händelse. Aldrig någonsin tidigare har den nordiska kvinnorörelsen arrangerat ett sådant här stort och omfattande möte. Men det är ingen intern händelse. Såväl kommuner, myndigheter, organisationer ur civila samhället, aktivister, småföretagare, politiker och näringslivsrepresentanter deltar. Intresset att medverka med program och utställningar är stort. Vi ser redan över möjligheterna att utöka området, säger Caroline Matsson, konferensgeneral för Nordiskt Forum.

- Det märks att forumet ligger rätt i tiden. Trycket och behovet att diskutera frågorna är stort. I Sverige ligger mötet dessutom mitt i valrörelsen, säger Caroline Matsson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV