Nyheter

Nour El Refai gör allt i nya filmen

Nour El Refai är kanske allra mest bekant som komiker, även om det inte är vad hon sysslar med nu. Hon är även skådespelare och om ungefär ett år ser vi henne debutera som filmmanusförfattare med Sköterskan.


Vad handlar novellfilmen om?

– Den handlar om en sjuksyrra som heter Moa som arbetar på en gynakut någonstans i Skåne. Hon längtar efter familj och barn och är lite olyckligt kär i en kvinna som inte vill ha det. Hon går runt där på sjukhuset och det är kissprov och kolla folk mellan benen och hon blir lite blasé. Det är mycket krogen och nya brudar för att hon tänker att det är så hon ska leva sitt liv för att hon är ung. Sen hittar hon ett spädbarn på sjukhuset, någon har bara lämnat det där, berättar El Refai.

Manusförfattaren Martin Larsson ringde upp och sade att han ville skriva något ihop med henne, något som utspelar sig i sjukhusmiljö. Han hade läst om verkliga fall där spädbarn lämnats på sjukhus både i Malmö och i Köpenhamn. Dumpade i någon väska.

Larsson och El Refai har känt varandra sedan hon var 16 år då han skrev hennes första filmroll i Generation Y, en film om ett ungdomsgäng i Skåne vilken tyvärr inte visats. Nu, nästan tio år senare, slog de ihop sina talanger igen och skrev ett manus som de skickade till Svenska Filminstitutet för att söka filmstöd.

– Det är kanske 150 till 200 manus som skickas in dit. Av dem är det kanske tio eller tretton som får komma på intervju, det sållas bort otroligt mycket. Sedan får sex av dem fullt stöd och vi var en av dem, berättar Nour El Refai.


Och de gillade manuset på en gång?

– Ja, det var helt underbart! De gjorde verkligen det, säger hon.

Inspelningen börjar i sommar och El Refai har castat sig själv i huvudrollen, berättar hon och skrattar. Martin Larsson, som ska regissera, är så klart helt med på det beslutet.


Filmen handlar lite grann om kärlek?

– Den handlar väldigt mycket om kärlek. Det är en kärlekshistoria mellan henne och bäbisen som hon hittar.


Det är kärlek i en vidare mening än parkärlek?

– Det är väl mer kärlek och meningsfullhet, att man vill ha en mening i livet. Även om hon när hon jobbar på sjukhuset gör något gott för världen så blir hon blasé och det hjälper liksom inte längre. Det känns meningslöst.

Sköterskan har premiär på Göteborg International Film Festival 2014 och kommer att visas på SVT samma år. Nour El Refai och Martin Larsson jobbar redan med andra projekt ihop.

– Vi är en bra kombo för vi tycker väldigt olika. När man hör någon tycka något som man själv tycker är fel så blir man inspirerad. Istället för att vara två som håller med varandra hela tiden, säger hon.

En kan ju inte låta bli att undra vilka filmer som är Nours favoriter.


Har du några filmtips?

– Men gud vad jag har längtat efter att någon ska fråga mig. Fingersmith är den bästa filmen jag har sett, i alla kategorier. Jag såg den för två månader sedan och blev helt frälst. Den är sexig, romantisk, skitjobbig och vacker. Och Aristocats, den är så himla fin. Den handlar om en rik tant som är en gammal skådis, och om katterna som bor hos henne som är hennes liv. Alla hemlösa katter i Paris får bo hemma hos henne och katterna är så gulliga, de är konstnärer och målar och spelar piano. Det är jättefint ritat och den funkar verkligen på svenska, säger Nour El Refai.

Just nu kan du höra Nour El Refai i Morgonpasset i P3 en dag i veckan, och se henne i programmet tv-cirkeln på SVT där hon diskuterar tv-serien Girls.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV