Startsida - Nyheter

Ny delstatslag ska säkra transelevers rättigheter

Kaliforniens offentliga skolor ska från och med den 1 januari 2014 se till att transpersoner kan använda samtliga skollokaler och delta på lika villkor i såväl idrottslag som andra aktiviteter utanför skolschemat. Det slås fast i ett lagförslag från den demokratiska guvernören Jerry Brown som antogs i måndags, enligt <a href="the School Success and Opportunity Act, a bill that protects transgender students and ensures their full participation in schools den liberala bloggen Think Progress.

Avsikten med lagen, som heter the School Success and Opportunity Act och saknar motstycke i amerikansk historia, är att säkra transpersoners rätt till en fullständig skolgång.

Transgender Law Center, som drivit en kampanj för att övertyga guvernören om att skriva under lagförslaget, ser beskedet som en stor seger.

– Vi har hört ifrån massor av föräldrar som oroar sig över att deras barn ska hoppa av skolan för att de är transpersoner. Mitt hjärta brister av att se våra ungdomar exkluderas från aktiviteter i skolan bara på grund av vilka de är, säger generaldirektör Masen Davis i ett inlägg på organisationens hemsida.

Där framgår också att liknande bestämmelser redan införts i Los Angeles, det näst största skoldistriktet i USA med över 670 000 elever. Judy Chiasson, programsamordnare för personal, diskriminering och jämlikhet i distriktet, vittnade om hur alla elever gynnats av att värdet av skolornas rika mångfald erkänns.

Fotnot: Enligt inlägget på Think Progress har konservativa politiker fördömt den nya lagen och hävdat att transpersoner inte existerar i den "fysiska verkligheten".

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV