Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks, lanserar i dag en ny film och ny rapport om konsekvenserna av incest och andra sexuella övergrepp mot tjejer och kvinnor. En avsikt är att väcka diskussion och bidra till att stödet för de som utsätts förbättras.
Rapporten Det sista de berättar bygger på fakta från två enkäter som sändes till Roks tjej- och kvinnojourer våren 2013.
– Våra jourer har sedan starten mött tjejer och kvinnor som berättat hur de under många år levt med konsekvenserna av att ha utsatts för incest och andra sexuella övergrepp under uppväxten. De senaste åren har våra tjejjourer också genom chatten mött unga tjejer som berättar om övergreppen de utsätts för i sin vardag. De sitter fast i en situation där övergreppen pågår då de bor med förövaren, säger Roks ordförande Angela Beausang.
Rapporten redovisar bland annat vilka övergrepp de stödsökande som kontaktat Roks jourer utsatts för, vilka konsekvenser övergreppen fått och vilket stöd de stödsökande önskat. För flera utsatta har övergreppen har gett djupgående konsekvenser. Det handlar om depression, isolering, fobier, fysisk smärta, svårigheter att sätta gränser mot andra, tillitsproblem och en känsla av maktlöshet.
– Roks har en tradition av att prata om dessa tabubelagda frågor och när vi ser att denna typ av sexuellt våld inte tagit slut önskar vi att vår rapport och film blir upptakt till en diskussion som i slutändan kan hjälpa dem som utsätts för sexuellt våld. Kvinnojourerna vet vad som händer om de inte får stöd i ung ålder, säger Angela Beausang.
Samtidigt med rapporten lanseras också filmen Han sa att det var mitt fel. Tanken är i första hand att den ska visas för yrkesverksamma och organisationer som arbetar med barn och vuxna som kan ha utsatts för incest eller andra sexuella övergrepp.