Startsida - Nyheter

Nya anklagelser mot Amina för hennes Femen-aktivism

Amina Sboui, känd som Amina Tyler och medlem i Femen, är den unga tunisiska kvinnan som publicerade nakna bilder på sin överkropp på Facebook. Hon greps den 9 maj 2013 medan hon sprayade slagord på väggen vid en begravningsplats i staden Kairouan. Sedan dess sitter Amina i häkte bland annat för att ha underminerat offentlig moral och stört ordningen. Hon dömdes preliminärt för innehav av pepparspray och att betala motsvarande 180 dollar i böter.

Men Amina sitter kvar i häktet på väntan på fortsatt rättegång och nya anklagelser dyker upp. Tre av Femens europeiska medlemmar greps i samband med Aminas rättegång i april när de protesterade med naken överkropp. Samtliga släpptes och deporterades från Tunisien efter diplomatiska påtryckningar från Frankrike och Tyskland. Amina sitter fortfarande i häkte för samma ”brott”.

Bel Haj Hmida som leder försvarsadvokatsgruppen som jobbar för Aminas befrielse sagt till media att Aminas fall blir mer och mer en politisk fråga och hon anklagas nu för bland annat medlemskap i en olaglig grupp, det vill säga Femen. ”Situationen för Amina har blivit ännu sämre. Hon bemöts med en våldsam vrede som är omotiverad och kan leda till många år i fängelse”.

En ny anklagelse som domstolen påstod har kommit fram, handlar om att Amina skulle ha strippat utanför en moské dagen då hon greps. Men ingen av de tre personer som anklagade henne var beredda att sitta som vittnen i domstolen, meddelade en av Aminas advokater till Human Rights Watch.

”Committee of Defense for Amina” är en tunisisk grupp som jobbar för hennes frigivning. Gruppen har planerat protestaktioner om hon inte släpps, har gruppens ordförande Lina Ben Mhenni, den kända tunisiska bloggaren, sagt vid en presskonferens. Senare skrev Ben Mhenni på sin Facebook att gruppen ”inte stödjer Aminas aktion utan kräver en rättvis rättegång för henne”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV