Startsida - Nyheter

Nya åtgärdsförslag mot lönediskriminering från Fi

I dag presenterar Feministiskt initiativ en granskning av värdediskrimineringen på arbetsmarknaden. Rapporten fokuserar på kvinnors försämrade anställningsformer och hur de bidrar till att hålla lönerna tillbaka. I rapporten läggs en rad åtgärdsförslag, bland annat att det införs sanktioner mot de arbetsgivare som inte följer lagens krav på lönekartläggningar och jämställdhetsplaner.

I dag presenterar Feministiskt initiativ en rapport som pekar på hur staten cementerar den systematiska diskrimineringen av kvinnor på arbetsmarknaden genom osäkra anställningsformer, och hur kvinnors låga löner därmed får subventionera vår gemensamma välfärd. I rapporten beskriver partiet också flera förslag på åtgärder för att bekämpa diskrimineringen.

– Inom landstinget är löneskillnaderna som störst och mäter hela 26 procent. Var tredje kvinna jobbar deltid, och många gånger är det en ofrivillig deltidsarbetslöshet. Därför kräver vi rätt till heltid, säger Stina Svensson, talesperson för Feministiskt initiativ i ett pressmeddelande.

Kvinnor utgör billig och tillgänglig arbetskraft i kommun och landsting, politiskt styrd verksamhet som istället bör gå i bräschen i dessa avseenden. För det får kvinnor betala ett högt pris i form av otrygga anställningar, ökad ohälsa och sämre förutsättningar att skapa en långsiktig ekonomisk självständighet, konstaterar Feministiskt Initiativ i sin rapport.

– Kvinnor i offentlig sektor har vikariat, visstids timanställning eller kallas in vid behov. Statistiken visar också att fler kvinnor än män svarar att orsakerna till deltid beror på att det inte finns lämplig heltid, säger Stina Svensson, vidare.

I rapporten presenteras konkreta förslag för att bekämpa diskrimineringen av kvinnor på arbetsmarknaden, något etablerade politiska partier hittills har misslyckats med. Feministiskt initiativ föreslår bland annat att en jämställdhetsfond inrättas för att omfördela resurserna och finansiera högre löner inom kvinnodominerade sektorer och att heltidsanställningar blir norm, även för kvinnor.

Vad anser du vara det viktigaste i rapporten?

– Vi vill visa på att kvinnor förlorar på arbetsvillkoren livet ut. Det visar sig i lönegapet mellan kvinnodominerad sektor och mansdominerad sektor. Lönestatistiken utgår från heltid, säger Stina Svensson och fortsätter:

– Inom kvinnodominerade sektorer är deltid mera regel än undantag. Fler kvinnor arbetar också oftare på vikariat, viss-tids timanställning eller kallas in vid behov. Kvinnor ansvarar i större utsträckning för vård av anhöriga, tar ut större delen av föräldraledigheten.

Kvinnor och män möter olika villkor på arbetsmarknaden och det följer med livet ut då lägre lön ger låg pension, menar Stina Svensson som också påpekar att bristen på jämställdhet på arbetsmarknaden också visar sig genom könsskillnader i sjukskrivningarna.

– Kvinnor inom offentlig sektor är mest sjukskrivna. Fler kvinnor än män går ner i arbetstid på grund av att arbetet är psykiskt och fysiskt krävande. Det får effekter för deras ekonomisk självständighet livet ut. Staten bör ta sitt arbetsgivaransvar.

Är några era förslag nya?

– Vi vill lyfta en större bild av vad värdediskrimineringen på arbetsmarknaden får för konsekvenser för kvinnor hela livet. Som det ser ut idag är vi långt ifrån det jämställdhetspolitiska målet om att betalt arbete ska ge ekonomisk självständighet livet ut. Vi kräver att heltid ska vara norm på hela arbetsmarknaden även inom kvinnodominerade sektorer.

Tror ni att ni kommer att få gehör från andra partier?

– (V), (S) och (Mp) har lyft heltidsfrågan, även delar av (M), lokalt, vad jag vet. Jag hoppas på ett brett gehör på vår rapport. Jag hoppas även att de partier som sitter på makten tar sitt arbetsgivaransvar, säger Stina Svensson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV