Startsida - Nyheter

Nya riktlinjer för analinkontinens

Nu finns det riktlinjer som ska öka kunskapen om analinkontinens inom sjukvården och minska lidandet bland patienter. Det framgår av ett pressmeddelande från Coloplast, ett företag som utvecklar hjälpmedel på området.

Enligt studier läcker 2-15 procent av svenskarna läcker avföring, men mörkertalet kan vara stort eftersom ämnet är tabubelagt bland både patienter och vårdpersonal. En av orsakerna till analinkontinens är bäckenbottenskador som kan uppstå i samband med förlossning. I veckan presenterade Sahlgrenska akademin en studie som visar att vaginal förlossning ökar risken att drabbas av bland annat analinkontinens med 44 procent jämfört med kejsarsnitt och att många kvinnor lider av problemen även 20 år efter förlossningen. Till riskgrupperna hör också personer med neurologiska sjukdomar samt personer med prostata- eller kolorektalcancer. De flesta människor som har besvär med läckande avföring väntar i 6-9 år innan de söker hjälp.

– Det är sjukvårdens ansvar att våga fråga patienten, säger Eva Westling, uroterapeut på Danderyds sjukhus, och en av experterna bakom riktlinjerna för analinkontinens.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV