Startsida - Nyheter

Nytt kunskapsunderlag om hiv välkomnas av RFSL

I måndags presenterades Smittskyddsinstitutets nya kunskapsunderlag Smittsamhet vid behandlad hivinfektion vi en presskonferens. I dokumentet framgår att risken för överföring av hiv-viruset är ”minimal” då en person har en välfungerande behandling för sin hivinfektion och dessutom använder kondom vid den sexuella kontakten. Om kondom inte används är risken ändå i de allra flesta fall där behandlingen är välfungerande ”mycket låg”.

- När SMI nu sammanställt det nya kunskapsläget måste detta få konsekvenser för såväl rättstillämpningen, tillgängligheten till testning och hur smittskyddslagen är utformad i förhållande till hiv, säger Christian Antoni Möllerop, vice förbundsordförande för RFSL och ledamot i Nationella HIV-rådet, i ett pressmeddelande.

- Tillgängligheten till testning måste öka. Den forskning som nu sammanställts av SMI visar tydligt hur stor betydelse behandling har för preventionen. Det är viktigt att hivtestning är lättillgängligt för människor över hela landet, ett gott exempel kan vara snabbtestning i regi av frivilligorganisationer. Att alla känner sig välkomna och respekterade är också centralt, säger han.

SMI:s syfte med att ta fram dokumentet är att olika samhällsaktörer ska få kunskap för att sätta in de effektivaste åtgärderna mot fortsatt spridning av hiv-viruset, men också att minska den omfattande stigmatiseringen av människor som lever med hiv.

Eftersom det finns en stor mängd faktorer som påverkar risken för överföring av hiv-viruset, är det svårt att tala om ett medelvärde vad gäller sannolikheten att viruset kommer att överföras vid ett visst sexuellt möte, betonade Jan Albert, professor i smittskydd, vid presskonferensen. Faktorer som påverkar kan vara, förutom virusnivåerna och behandlingen, arv, kön och typ av sexuell kontakt. Därför kommer det aldrig att vara möjligt att ha 100 procent vetenskapliga bevis för att risken för överföring vid ett sexuellt möte är 0, men vi kan nu alltså konstatera att risken ofta, tvärtemot vad många tror, är minimal.

Jan Albert betonade vikten av att rättsväsendets aktörer nu tar till sig den nya kunskapen och gör sina bedömningar om en viss handlings straffvärde baserat på denna. Också föreställningen om att hiv är dödligt i Sverige måste upphöra.

- Det här dokumentet från SMI har varit efterlängtat. Nu finns de senaste årens forskning sammanställd på ett tillgängligt sätt och det finns ingen ursäkt längre för till exempel aktörer inom rättsväsendet att fortsätta med ovetenskapliga bedömningar som leder till åtal mot människor som faktiskt inte utsatt andra för fara i så hög utsträckning att det kan anses vara ett brott, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL.

- En sådan förändring skulle vara ett första steg på vägen mot att Sverige skulle börja leva upp till UNAIDS rekommendationer, nämligen att bara den som medvetet försökt överföra viruset och också lyckats med det, ska kunna straffas, säger hon.

RFSL har länge arbetat för att Sverige ska börja leva upp till UNAIDS rekommendationer, och också att smittskyddslagen ska ses över bland annat på så sätt att förhållningsregeln om informationsplikt gällande hiv-infektion tas bort. Detta för att denna regel är kontraproduktiv för hiv-preventionen på så sätt att den riskerar att ta bort fokus från det som är det viktiga i hiv-preventionen, nämligen att alla inblandade i ett sexuellt möte tar ansvar för sin egen sexuella hälsa. På presskonferensen lyftes detta av Åke Örtqvist, ordförande i Smittskyddsläkarföreningen. Örtqvist framhöll att kunskapsläget nu är sådant att förhållningsregeln om informationsplikt i många fall nu inte längre borde behöva ges.

- Vi välkomnar denna tydlighet från smittskyddsläkarkåren och ser fram emot en fortsatt diskussion med såväl dessa som politiker om hur lagstiftningen borde förändras för att uppnå största möjliga tydlighet i kommunikationen till allmänheten, säger Christian Antoni Möllerop.

Den 27 november lanserar RFSL en rapport om hur smittskyddslagen skulle kunna revideras utifrån det nya kunskapsläget och internationella rekommendationer. Förslaget har tagits fram i samarbete med jurister och stöds av Hiv-Sverige, Riksförbundet för hivpositiva.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV