Startsida - Nyheter

Nytt test avslöjar arbetsplatsers föräldra(o)vänlighet

Fackförbundet Unionen lanserar i dag ett nytt webbtest som visar hur väl en arbetsplats lever upp till kriterier för att kunna kallas föräldravänliga. Förbundet konstaterar att många småbarnsföräldrar fortfarande missgynnas på arbetsmarknaden, samtidigt som de föräldravänliga arbetsplatserna blir allt fler.

Unionens webbtest finns tillgängligt från och med i dag, den 10 september och utgår från de kriterier som Unionen anser kännetecknar en föräldravänlig arbetsplats:

  • både kvinnor och män tar ut föräldraledighet

  • cheferna föregår med gott exempel genom att ta ut föräldraledighet

  • man undviker att lägga möten på sena eftermiddagar och morgnar

  • man undviker onödiga resor och övernattningar

  • du inte behöver välja mellan arbete och familj

  • du inte halkar efter i lön och karriärmöjlighet på grund av graviditet eller föräldraledighet

  • arbetsgivaren inte ställer frågor om graviditet och planer på barn vid anställningsintervjun

Sedan tio år delar Unionen ut utmärkelsen Guldnappen varje år för att lyfta fram goda exempel inom det privata näringslivet. Grundkravet är att arbetsplatsen har kollektivavtal och jämställdhetsplan inklusive genomförd lönekartläggning.

Unionens medlemmar kommer nu att kunna nominera sin arbetsplats för Guldnappen om den uppfyller grundkravet och webbtestet faller väl ut. På så sätt blir det också ett led i arbetet att få fram pristagare, även om själva testet är öppet för alla intresserade.

– Unionen vill ha ett arbetsliv där föräldrar ses som en tillgång, inte som en belastning och där graviditet och föräldraskap uppfattas som något positivt, säger Unionens förbundsordförande Cecilia Fahlberg i ett pressmeddelande i dag.

För att lyfta fram goda exempel delar Unionen årligen ut utmärkelsen Guldnappen till en arbetsgivare som på olika sätt underlättar för sina anställda att kombinera arbete och föräldraskap.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV