Startsida - Nyheter

Nytt tiopunktsprogram för jämställdhet från SAP

Socialdemokraterna riktar fokus i sin jämställdhetspolitik mot Europa och pekar ut haltande tilllväxt och demografisk utveckling som huvudutmaningar. Åtgärdsprogrammet presenterades vid en pressträff i dag av Ylva Johansson som både är jämställdhetspolitisk- och arbetsmarknadspolitisk talesperson för partiet.

I dag presenterade socialdemokraterna ett åtgärdsprogram för jämställdhet, tillväxt och jobb.

– Jämställdhetspolitiken har trampat vatten under nuvarande regering. Det duger inte! Det finns massor som kan och behöver göras, säger Ylva Johansson, talesperson för jämställdhet, i en presskommentar.

Fokus i åtgärdsprogrammet ligger på arbetsmarknaden och att ta vara på potentialen att öka tillväxt och sysselsättning i Sverige – och i Europa. Rapportförfattarna menar att rejäla jämställdhetsreformer har lyst med sin frånvaro i Sverige och att jämställdheten hamnat långt ner på den politiska dagordningen i ett krispräglat Europa. Två huvudsakliga ekonomiska utmaningar pekas ut – haltande tillväxt och den demografiska utveckling där allt färre personer i aktiv ålder behöver försörja en allt större grupp äldre:

”Att ignorera jämställdhetsfaktorn är att sätta krokben för sig själv. I själva verket är det mycket svårt att se att dessa huvudproblem ska kunna lösas på ett hållbart sätt utan en bred och ambitiös satsning på jämställdhet.”

Samtidigt som rapporten sätter jämställdheten i ett europeiskt perspektiv och ambitionen är att bredda politiken har Socialdemokraterna sett sig tvungna att avgränsa åtgärdsprogrammet till ”…jämställdhetsaspekter med tydlig och praktisk koppling till arbetsmarknaden och dynamiken i arbetslivet.”.

Avgränsningarna anges som orsak till att de maktförhållanden som ligger till grund för rapporten inte utvecklas och att frågan om våld mot kvinnor inte berörs direkt. Att Europa ges stor plats förklaras i ett eget avsnitt. En nationell jämställdhetspolitik anses bli för snäv, centrala delar av jämställdhetsrelaterad lagstiftning avgörs redan på
EU-nivå, den ekonomiska koordineringen inom EU blir allt tätare och behöver enligt SAP inkludera jämställdhetsaspekten. Därtill kan ett mer jämställt Europa ge plus i den exportberoende, ”svenska plånboken”. Slutligen bygger Europa-perspektivet på inställningen att Sverige inte bara har saker att lära ut om jämställdhet, utan även mycket att lära av andra:

”Nya lösningar och reformer på jämställdhetsområdet utvecklas i allt högre grad utanför Sveriges
gränser. För att kunna fortsätta att vara ledande
krävs från svensk sida därför såväl lyhördhet och
ödmjukhet som en vilja att vara en del i den europeiska processen.”

Det är genom det europeiska perspektivet åtgärder som avskaffad sambeskattning (som genomfördes i Sverige 1971) och differentierade pensionsåldrar ska ses.

I programmet backar Socialdemokraterna från tidigare förslag om lagstadgad rätt till heltid, och vill i första hand stödja parterna att lösa frågan. Föräldraförsäkringens utformning pekas ut som en avgörande faktor för jämställdheten på arbetsmarknaden, men inga ytterligare pappamånader föreslås. Åtgärden handlar istället om att informera och återställa Försäkringskassans uppdrag att verka för ett jämställt uttag, som avskaffats av alliansregeringen.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är överlag positiv i en kommentar till rapporten, men kritisk just vad gäller föräldraförsäkringen.

– Det är bra att Socialdemokraterna engagerar sig mer i debatten om jämställdhet. Men jag saknar konkreta förslag för att göra föräldraförsäkringen mer jämställd. Mona Sahlin ville ha en tredelad föräldraförsäkring. Det kravet lyser nu med sin frånvaro. Det finns inte heller några konkreta förslag om fler pappamånader. Det är väldigt synd eftersom en jämställd föräldraförsäkring är en nyckelfråga, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV