Personer som arbetar inom vård, skola och omsorg löper högre risk att påbörja ett sjukfall med psykiska diagnoser än andra, visar en ny studie som Försäkringskassan genomfört. Stress i arbetsmiljön är en av de viktigaste förklaringarna.
Vård- och omsorgspersonal har en generell risk för sjukskrivning 8 procent över genomsnittet och 11 procent över genomsnittet för psykisk sjukdom, visar den nya studien från Försäkringskassan. Både kvinnor och män som arbetar i yrken med nära kontakt med brukare av olika typer av välfärdstjänster eller andra personliga tjänster (så kallade kontaktyrken) löper en högre risk att påbörja sjukfall med psykisk diagnos.
Dessa jobb finns företrädesvis inom offentlig sektor. Dessutom löper kvinnor 28 procent högre risk att bli sjuka i någon form av psykisk diagnos än män, visar studien. Tydligast är skillnaden mellan könen vad gäller ångestsyndrom.
Inkomst är en faktor som spelar roll för risken att bli sjuk: Individer som har en inkomst strax under medianinkomsten löper högre risk för att påbörja sjukfall med psykisk diagnos.
Försäkringskassan konstaterar att det finns många fler tänkbara orsaker till såväl ohälsa i stort som psykisk ohälsa specifikt. Till dessa hör ärftliga faktorer, livsstil, negativa livshändelser, frånvaro av sociala nätverk och långvarig arbetslöshet.
Obalans mellan satsad möda och belöning
Dessutom är arbetsmiljön är en viktig faktor för den psykiska ohälsan. Det finns ett tydligt samband mellan upplevda brister i psykosocial arbetsmiljö och risk att påbörja sjukfall med psykiska diagnoser. Arbetstagarens möjlighet till kontroll över sin arbetssituation spelar en viktig roll i relation till kraven i jobbet. En annan förklaring är att en obalans mellan satsad möda och mottagna belöningar inom arbetslivet kan ge upphov till stressreaktioner och psykisk ohälsa.
En typisk stressreaktion är återkommande sömnsvårigheter på grund av tankar på jobbet. Att ofta uppleva sömnbrist kan i sin tur leda till utmattning och att arbetet upplevs som än mer krävande. Studien visar att personer inom läraryrken har störst problem med sömn på grund av arbetet.
Dubbelarbetet och stress
Den nya studien från Försäkringskassan bygger vidare på en annan rapport som presenterades tidigare i år och som konstaterar ett samband mellan kvinnors föräldraskap och ohälsa: Dubbelarbete, det vill säga ansvar för obetalt hemarbete i kombination med stress på jobbet, är en viktig riskfaktor för sjukskrivning. Den nya studien lägger ytterligare information till bilden: Risken för sjukskrivning generellt skiljer sig inte åt mellan dem som har barn och dem som inte har barn. Däremot är risken för sjukskrivning i psykisk sjukdom fem procent högre för dem som har barn i åldern 3-8 år, fyra procent högre för dem med barn i åldern 9-12 år och två procent högre för dem med barn i åldern 13-15 år.
I denna studie görs ingen analys av ett eventuellt samband mellan nedskärningar av personal i offentlig sektor och upplevd stress på jobbet. Sedan 1990-talet har dock mer än 100 000 tjänster försvunnit, utan att arbetsbördan för de anställda minskat.