Startsida - Nyheter

Ojämställda medier underskattat problem

De flesta länder underskattar problemet med ojämställda medier och främjar därför inte lagstiftning som ger kvinnor incitament att medverka eller åtgärder inriktade på att få bort könsrelaterat våld från mediernas innehåll.

I syfte att hitta strategier för att motverka den här tendensen organiserade FN:s utbildningsorgan Unesco en världskonferens om genus och medier 2-4 december i Bangkok, Thailand.

Konferensen samlade representanter från civilsamhället, människorättsförsvarare, medieledare, akademiker och regeringsdelegationer och gav tillfälle att utvärdera rekommendationerna i Pekingplattformen, handlingsplanen som antogs i samband med kvinnokonferensen, och göra en utvärdering när det gäller kvinnor och massmedia.
 
Det här dokumentet, från 1995, godkändes av FN:s medlemsstater, men av de uppsatta målen har minst framsteg gjorts när det gäller de som finns i kapitel J, under rubriken ”Kvinnan och massmedierna”, och syftar till att vidta åtgärder för att få bukt med ojämställdheten i medierna.


Kapitel J säger att det är nödvändigt att öka kvinnors tillgång till och medverkan i massmedierna och de nya kommunikationsteknikerna, liksom att främja en balanserad och icke-stereotyp bild av kvinnor i det som produceras.


Enligt Unesco, avslöjar statistiken oroande tendenser inom området genus och medier när det gäller kvinnors representation i press, radio och tv, liksom i personalgrupper, i ledningen och bland mediernas ägare.

En global rapport om kvinnors sociala och ekonomiska situation från 2010 innehåller uppgifter som avslöjar kvinnors osäkra situation i medierna. Den visar att kvinnor inte är representerade i 73 procent av de studerade medierna i Afrika söder om Sahara, 50 procent i Asien och Oceanien samt 46 procent i Amerika.
 
Dessutom visar undersökningen som Global Media Monitoring Project (GMMP) genomförde 2010, om innehållet i medierna, att kvinnor bara utgjorde 24 procent av de som intervjuades. Samma rapport visar att bara 13 procent av nyheterna fokuserar särskilt på kvinnor, medan 46 procent förstärker könsstereotyper.


 


Några strategier som FN föreslagit är att varje land gör vad som krävs för att de offentlig finansierade medierna,  privata medier och närradio inkluderar genusperspektivet.
 FN menar också att genusperspektivet borde integreras i journalistikundervisningen vad gäller kvinnliga journalisters säkerhet, det könsrelaterade våldet samt lagar och bestämmelser om kvinnors rättigheter.



 

Bland deltagarna i konferensen finns Ban Ki Moon, FN:s generalsekreterare och experterna Elisa Lees Muñoz, vd för International women’s media foundation (IWMF) och Aimée Vega Montiel, vice ordförande i International Association for Media and Communication Research (IAMCR).


 


Inför detta internationella möte startade en grupp feminister, akademiker och journalister en ”Allians för kvinnors mänskliga rättighet att kommunicera och att ha tillgång till information” i syfte att påverka debatten om en federal etermedielagstiftning.
 

De här mexikanskorna konstaterar att tre av tio nyheter handlade om kvinnor 2010 enligt den globala nyhetsstudien GMMP, som genomförs var femte år sedan 1995 av the World Association for. Christian Communication (WACC). I den takten kommer medierna att vara jämställda om 40 år, under förutsättning att kvinnors närvaro i press, radio och tv ökar med 6 procentenheter vart femte år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV