Centrum för genusvetenskap vid Lunds universitet uppmanar nu ledningen och rektorn vid Malmö Högskola att ompröva sitt beslut om nedskärningar av genusvetenskapen. ”En högskola som betonar mångfald måste betrakta genusvetenskap som ett centralt ämne”, skriver de i ett öppet brev till ledningen.
Öppet brev till rektorn och ledningen av Malmö högskola
Centrum för genusvetenskap vid Lunds universitet vill uppmana rektor Stefan Bengtsson och ledningen för Malmö högskola att ompröva sitt beslut om nedskärningar av ämnet Genusvetenskap vid högskolan. En högskola som betonar mångfald måste betrakta genusvetenskap som ett centralt ämne.
Malmö högskola skriver i sitt visionsdokument att ”I den medborgerliga bildningens tecken arbetar vi för att alla studenter och medarbetare skall få ökade och fördjupade kunskaper i och om några centrala frågor som rör makt och demokrati. Vi benämner dessa frågor perspektiv och dessa förändras genom samhällets egen utveckling. Exempel på perspektiv är genus, miljö samt migration och etnicitet.”
Genusvetenskap ger ett centralt bidrag till förståelsen av både samhällets historiska utveckling mot större demokrati och nutidens problem. I dagens samhälle finns det starka utmaningar till demokratin – allt från olika typer av våld riktat mot kvinnor och HBTQ-personer, ojämlika löner mellan kvinnor och män och diskriminering mot människor med funktionshinder och rasism.
När kvinnliga journalister och journalister som är kritiska till sexistiska eller rasistiska uttryck på nätet bemöts med hot om våld och sexuella övergrepp, finns det risk för att demokratiska röster tystas ner. Malmö högskolas vision om att centralt beröra frågor som rör makt och demokrati ter sig som tomma ord när ett ämne som väsentligt behandlar dessa frågor kraftigt skärs ned.
I en debattartikel i Sydsvenskan (13/2) argumenterar Eva Österberg och Kim Salomon för att det behövs ”ett klart uttalat strategiskt tänkande” när besparingar inom Malmö högskola genomförs. Vi delar Österbergs och Salomons analys och menar att genusvetenskap är strategiskt viktigt för Malmö högskola och för en utbildnings- och forskningsmiljö inriktad på demokratifrågor.
Genusvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet vill betona vikten av att en vital genusvetenskaplig forsknings- och utbildningsmiljö finns kvar på Malmö högskola.
Genusvetenskap på Malmö högskola är väl känt för sin höga kvalitet i såväl utbildning som forskning. Vi forskare, lärare och studieväglärare vid Lunds universitet som under många år haft privilegiet att samarbeta med kolleger från Malmö högskola, skulle förlora en viktig samtalspartner, vilket skulle försvaga genusvetenskapen i regionen.