”Män mer utsatta för relationsvåld” är en rubrik som synts på flera håll i svensk media den senaste veckan. Men studierna som artiklarna refererar till visar också att kvinnor fortfarande är långt mer utsatta för det grova och det kontrollerande våldet.
Forskare vid Sahlgrenska akademien i Göteborg har genom två enkätstudier med omkring 1 400 svarande undersökt hur vanligt det är att män och kvinnor utsätts för våld i relationen. Resultatet av studierna visar att män i lika hög grad som kvinnor uppger att de har utsatts för psykiskt eller fysiskt relationsvåld under det senaste året. Ett resultat som inte förvånar Lars Jalmert, mansforskare och ledamot i Feministiskt Perspektivs styrelse.
– Det här har vi vetat väldigt länge i forskarvärlden, det är inget konstigt. I en relation så utövar människor ett visst våld mot varandra, men det är mannens våld som är grovt och farligt, och det är det som är viktigt att komma ihåg, säger han.
För den som tittar närmare på studierna så framgår det att kvinnor i högre grad uppger att de har misshandlat i självförsvar, att det är kvinnor som oftare måste uppsöka sjukvård på grund av våldet och att det är fler kvinnor än män som utsätts för sexuellt våld och för kontrollerande beteenden av sin partner. En bild som Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund, SKR, tror att det är viktigt att lyfta fram i rapporteringen av den här typen av studier.
Ingen förnekar att våld mot män förekommer
– Att män också är utsatta är något alla jourer möter hela tiden, det är ingen som förnekar det och självklart ska man prata om att män utsätts för våld, men man kan inte likställa det med det våld som kvinnor utsätts för, säger Lotta Sonemalm, kanslichef och tidigare vikarierande förbundssekreterare på SKR.
I det långa loppet ser hon risker med att forskningsresultaten misstolkas utifrån hur de beskrivs i media.
– När kvinnojourerna och riksförbunden ska prata om varför vi ska finnas och vilka medel vi behöver så gör vi det genom att visa på hur våldsutsatta kvinnor faktiskt är, om det presenteras forskning som kan se ut att visa på tvärtom kan det på lång sikt slå mot vår verksamhet och våra möjligheter att hitta finansiering, säger Lotta Sonemalm.
Bränsle till antifeministerna
Lars Jalmert ser också risker med att den här typen av rapporter feltolkas och missgynnar arbetet mot våld i nära relationer.
– Det är det här som antifeministerna har hävt ur sig gång på gång, att det lika ofta kvinnan som utövar våld, så här det finns ju en risk att den här typen av rapporter, hur vetenskapliga de än är, feltolkas och då kan de ge bränsle åt antifeministerna.
Kan det finnas en poäng med att ändå lyfta fram det våld som män ändå utsätts för?
– Det kan väl finnas vissa som tycker att det är viktigt att visa att män också är utsatta, jag tycker nog inte det. Det är någon slags självklarhet att män också mår dåligt av det patriarkala samhället som vi lever i.
För att undvika missförstånd och feltolkningar som kan få allvarliga konsekvenser tror Lotta Sonemalm att det handlar om att hitta ett språk för att skilja på olika typer av våld. Även om allt våld är skadligt i någon utsträckning är det viktigt att hålla isär det grova våldet och det mer lindriga våldet, att hitta en skala som kan beskriva skillnaderna.
– Man ska inte förringa något våld, men att säga att det som män och kvinnor utsätts för är lika tror jag är farligt.
Ny studie i vår
Vid Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet, NCK, pågår just nu arbetet med en stor studie på samma tema. Enkäter har skickats ut till 10 000 män och lika många kvinnor med närmare 100 frågor om våld, med särskilt fokus på sexuellt våld. Drygt hälften av de tillfrågade har svarat. Studien, som ska presenteras tidigt i vår, kan redan nu visa att tre gånger så många kvinnor som män, 13 respektive 4 procent, uppger att de har blivit påtvingade samlag eller försök till samlag innan de fyllt arton år. Gun Heimer är föreståndare på NCK.
– Vi kan se i de resultat vi har att våldet är frekvent och utbrett. Det vi har fokuserat på är det sexuella våldet och vad det gör med människor ur ett livsperspektiv. Vi har till exempel tittat på vad det kan innebära för människors hälsa att ha varit utsatt för sexuellt våld någon gång i sitt liv, säger Gun Heimer.