Startsida - Nyheter

”Otrohetskontroll” anses inte ha sexuellt motiv

En 28-årig man från Stockholmsområdet slet av sin flickväns trosor och förde in två fingrar i hennes underliv för att utföra en ”otrohetskontroll” när mannen ansåg att kvinnan hade varit borta från deras gemensamma lägenhet för länge. Trots övergreppet fastslår Svea hovrätt att mannen inte begick våldtäkt och att brottet saknar sexuellt syfte. Därmed ändrar hovrätten brottsrubriceringen från våldtäkt till olaga tvång.

Attunda tingsrätt dömde mannen till fängelse i två år och åtta månader, bland annat för våldtäkt. Svea hovrätt ändrade brottsrubriceringen och sänkte domen till 14 månader fängelse. I domen stod det bland annat att: ”Det är därmed utrett att A inte har haft något sexuellt syfte med sitt agerande. Hans gärning kan därför inte anses ha haft en sådan sexuell prägel att den är att bedöma som en sexuell handling”.

Kvinnans målsägarbiträde Marianne Jargenius är kritisk mot domen och menade att: ”Det finns en risk att förövare påstår att det inte var någon lust inblandad och på så sätt gömmer sig bakom det argumentet även om sanningen är en annan”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV