Det finns en förväntan om att senare generationers feminister ska vara motståndare till p-piller. Sandra Dahlén har känt av den förväntan och förklarar i den här krönikan varför hon inte kan köpa den svartvita inställning som bland annat mediers larmande bidragit till.
Än en gång möts jag av det tysta antagandet att jag är emot p-piller. Det antas i hur hormoner omnämns, vad man berättar för mig och vad man utesluter. Jag upplever att det har blivit så i dag att man som feminist under sextio år ska vara emot p-piller. Det verkar vara lika självklart som att man ska vara vänster eller mot kärnkraft.
De feminister som tycker att jag är kunnig och vettig utgår alltså ifrån att jag är motståndare till p-piller. Det är jag inte. Jag tycker att det är vansinnigt att vara generellt för eller emot dessa piller. Precis som det är problematiskt att vara för eller emot exempelvis antidepressiva läkemedel. Kvinnor med ägglossning, som har sex med män, ska såklart däremot få saklig information, väga för och emot och fundera på om detta preventivmedel är något man själv vill använda. Om man tar p-piller, och det inte fungerar bra, så ska man snabbt söka sig till en mottagning man har förtroende för. Där ska man få hjälp att byta p-pillersort eller kunna diskutera andra preventivmedel.
Om man vill ha just vaginala samlag med män, samtidigt som man inte vill blir gravid, så är hormonella preventivmedel allra säkrast, tätt följt av kopparspiral. För den som inte bekymrar sig så mycket om graviditet är bland annat kondom ett alternativ. Den tenderar dock att inte åka på alla gånger, och inte under hela samlaget. Det finns också ”säkra perioder” att hålla sig till – att man bara har slidsamlag mellan ägglossningar. Problemet är dock att även om man har jättebra koll på sin kropp, och vet exakt när den lossar ägg, så kan spermier överleva flera dygn i kvinnans livmoder. Ett samlag tre dagar innan ägglossning kan alltså leda till graviditet då spermier kan ”vänta” på ägglossning. Ägglossning kan också helt plötsligt komma tidigare än vanligt. En ”säker” period blir på detta sätt kortare och därmed osäker.
Hårt lanserat
Nu låter jag som en korrekt barnmorska, jag vet det. Kanske är jag ”köpt” av läkemedelsindustrin. Det är säkert så här de vill att sådana som jag ska resonera. Det finns företag som tjänar väldigt mycket pengar på att friska människor tar läkemedel varje dag under stora delar av sitt fertila liv. Dessa företag har enorma resurser till pr och marknadsföring och påverkar såklart hur exempelvis jag ser på p-piller. De ger ut ”saklig” information om sina produkter och de anordnar utbildningsdagar för barnmorskor och läkare. Detta i kombination med att Sverige ”hårdsatsat” på att få ner ofrivilliga graviditeter sedan abortlagen 1975, vilket har lett till hårdlansering av p-piller.
Alldeles för många som tillhör riskgrupper (exempelvis blodpropp i släkten), eller som inte har användning för p-piller över huvud taget (exempelvis lesbiska) har fått p-piller ”slängda på sig”. Jag har inte stött på rapporter om problemet men jag hör berättelserna. Det är såklart inte okej. Det är också ett jätteproblem att tjejer inte får tillräcklig info om biverkningar så de kan göra aktiva val och vara uppmärksamma på sin kropp och sitt psyke.
Men jag köper ändå inte den här svartvita inställningen ivrigt påhejad genom säljande tidningslöp som får oss rädda. Ja, p-piller kan orsaka blodpropp. Men det är också så att det är förhöjd risk för blodpropp om man blir gravid. Alla de som på dagen slutar med sina p-piller efter tidningslöp riskerar alltså inte bara att bli ofrivilligt gravida, (finns rapporter som visar att aborter går upp när tidningar hårdsatsar på p-pillerskrämsel) utan även att få blodpropp! Och visst är det så att studier visar att risken för bröstcancer är lätt förhöjd för kvinnor som äter p-piller. Men det är även så att risken för bröstcancer ökar med antalet menstruationscykler under livet. När du äter p-piller får du färre menstruationer under livet.
Granska och kräv
Det är fruktansvärt när människor drabbas hårt av läkemedel – tappar sexlust utan att förstå varför, blir depressiva, får blodpropp eller bröstcancer. Men jag vägrar ändå att ha en svartvit inställning. För de som lider av pms och svåra menssmärtor kan p-piller vara en gudagåva. För de som mår bra och vill ha ett säkert graviditetsskydd fungerar p-piller för kvinnor över hela världen som en säkring för livskvalitet och liv.
Istället för att vara helt emot ska vi granska och kräva. Obundna forskare måste få medel att producera mer objektiva rapporter. I dag lyssnar självklart redan läkemedelsföretag till kvinnors oro. De försöker utveckla preventivmedel med så ”naturliga” hormoner och så liten påverkan som möjligt på kropp och miljö. Det ska de fortsätta med. Läkemedelsföretag ska inte kunna ha en så stor del i kvinnors liv utan att vi håller koll och trycker på.