Startsida - Nyheter

Pjäs av de Beauvoir på svenska

i Maj kommer Simone de Beuvoirs pjäs De onödiga munnarna för första gången på svenska. Det är Rosenlarv Förlag som ligger bakom utgivningen.

Simone de Beauvoirs enda drama De onödiga munnarna diskuterar moral, etik och könspolitik. Vad händer med oss när överlevnaden står på spel? Vad är vi beredda att offra för att själva överleva?

De onödiga munnarna utspelar sig på 1300-talet i Vaucelles, en liten stad i Flandern. Staden är belägrad sedan ett år tillbaka, livsmedelsförråden är i det närmaste tömda och hungersnöd råder. Staden styrs nu av ett självvalt råd bestående av trettio män. Alla är överens om att inte ge upp, samtidigt börjar stämningen att bli desperat. Det finns inget hopp om befrielse förrän om ytterligare tre månader. Rådet beslutar därför att offra de handikappade, åldringarna, barnen och kvinnorna för att, som rådet hävdar, rädda staden från utplåning.

I bokens efterord skriver Ulrika Björk ”Bakom familjen d’Avesnes och syskonen Gauthiers moraliska kamp i Vaucelles skymtar med andra ord en förtäckt politisk samtidskritik, inte bara mot den tyska ockupationsmaktens ideologi, utan också mot Philippe Pétains kollaborationsregering. Den franska Vichyregimens samarbete med Nazityskland förklarar också delvis valet att förlägga handlingen i 1300-talets Flandern.”

Pjäsen hade premiär i november 1945 vid Théâtre des Carrefours i Paris. Då var de Beauvoir redan känd som romanförfattare, filosof och som en av medlemmarna i den franska existentialistiska rörelsen. De onödiga munnarna är de Beauvoirs enda drama, och ges nu ut på svenska för första gången, meddelar Rosenlarv Förlag i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV