Nyheter

Popkollo goes international

Girls Rock Camp Alliance (GRCA) är en internationell samarbetsorganisation och en plattform för arrangörer av musikkollon för tjejer över hela världen, som startades av bland andra svenska Popkollo. I veckan presenteras Girls Rock Camp Alliance och dess 43 medlemmar i USA, Kanada, Europa och som senaste tillskott Brasilien, genom en videokampanj och ny hemsida.

”The affiliates of GRCA all share the same mission – to empower girls and women through music. By learning from each other we constantly improve our activities to reach more girls and women and make a change”

Fritt översatt lyder denna text som står på hemsidan, att varje delgrupp som är med i Girls Rock Camp Alliance har samma uppdrag vilket är bemyndiga tjejer genom musik. Och när de lär av varandra så ökar de sina möjligheter att nå fler tjejer världen över och hjälper därmed till att förändra världen.


Över 10 000 har startat band

Sedan bildandet av Girls Rock Camp Alliance har över 10 000 tjejer startat band, skrivit låtar och spelat musik på kollon runt om i världen, och siffran bara växer. Syftet med GRCA är att samla organisationer som arrangerar musikkollon för tjejer och erbjuda nätverk, kunskap och stöd såväl som möjligheten att vara en del av en internationell rörelse. Genom kampanjen vill organisationen presentera sig och sina medlemmar för att sprida kännedom om sin verksamhet och inspirera tjejer världen över att börja spela musik, involvera sig i eller starta ett kollo.

Många framstående kvinnliga artister har visat sitt stöd för GRCA genom att vara med som handledare och gästinspiratörer på sitt lokala kollo. Musikern och låtskrivaren, Kathleen Hanna, känd bland annat från elektropunkbandet Le Tigre, som varit handledare på Willie Mae Rock Camp For Girls i New York, beskriver sin upplevelse:

- Det här är det mest fantastiska i hela världen. Det handlar inte bara om att visa hur man pluggar i gitarren, det handlar om att utveckla ett community, säger Hanna i ett pressmeddelande från Popkollo.


Konferens i Georgia

22-24 mars är det dags för GRCA:s årliga konferens, som i år äger rum i Atlanta, Georgia, då närmare 140 arrangörer, styrelsemedlemmar och volontärer från de 43 medlemsorganisationerna kommer delta. Från Popkollo åker sex representanter. Popkollos Hanna Rothelius som är sekreterare i styrelsen för GRCA är en av dem:

- GRCA är en stor källa till inspiration, kunskap och energi. Att dela erfarenheter med andra som gör precis samma sak men under helt andra förutsättningar i andra delar av världen är både utvecklande och inspirerande. Dessutom är känslan av att vi alla strävar efter samma mål utifrån våra olika utgångspunkter otroligt stärkande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV