Reba är fjorton år och hennes största dröm är att gå klart skolan. Men när hon går utanför dörren blir hon trakasserad och förföljd av unga killar. Reba är inte ensam – så ser många tjejers vardag ut i Bangladesh. I onsdags, den 20 februari, hade kortfilmen Go straight home Stockholmspremiär på Bio Rio.
Go straight home handlar om fjortonåriga Reba som bor i Dhaka, Bangladesh. Reba lever ett ganska typiskt liv för unga flickor i Bangladesh. Hon vill ha en utbildning men riskerar, som många andra i landet, att få lov att sluta gå i skolan. Många familjer har inte råd att ge sina döttrar en utbildning och tvingas gifta bort sina döttrar i arrangerade äktenskap.
När Reba går till och från skolan får hon ofta utstå sexuella trakasserier från unga män. Filmen inleds med att hon på väg hem från skolan möter en grupp killar som visslar och ropar åt henne. De säger att hon har fina former och att hon borde komma till dem. En av killarna tar tag i hennes arm och håller fast henne. Tillslut släpper han Reba och hon kan gå hem. En annan gång blir hon förföljd.
I kortfilmen berättar Reba att hon brukar protestera när hon är med om trakasserier. Men när hon har kommit bort från killarna blir hon ibland rädd. Hon läser ofta i tidningen att tjejer som protesterat har blivit våldtagna av killarna.
Filmvisningen följdes av en intervju med filmens regissörer Iga Mikler och Maud Nycander och en paneldiskussion med Christine von Sydow, generalsekreterare för Action aid Sverige, Carina Ohlsson, ordförande för Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund (SKR) och RFSU:s ordförande Kristina Ljungroos.
Scenerna med de sexuella trakasserierna skildrar sådant som Reba varit med om i verkligheten. Regissören Maud Nycander berättar efter filmen att de fick lov att arrangera trakasseriscenerna eftersom det var omöjligt att skildra dem dokumentärt.
– Reba fick berätta för oss vad hon fått sagt till sig och vad hon varit med om. Sedan rekonstruerade vi händelserna.
Killarna som är med i filmen ställde upp frivilligt och är själva aktivister för kvinnors rätt. Maud Nycander berättar att ungdomarna som deltar i filmen var till stor hjälp; de översatte och hjälpte på många sätt.
När regissörerna får frågan varför just Reba valdes till filmen så svarar Iga Mikler att hon stack ut bland barnen.
– Reba kändes inte som ett offer. Hon kändes stark och mer som en aktivist.
Maud Nycander och Iga Mikler vill att Go straight home ska användas i Bangladesh. Mikler önskar att filmen kan visas för unga killar så att de bättre kan förstå vad som är fel med det beteende som skildras.
Under paneldiskussionen ligger fokus på vad som kan göras för att stärka kvinnors och tjejers rättigheter. Kvällen avslutas med att paneldeltagarna får berätta om en förändring de vill se. Carina Ohlsson från SKR vill att frågan om kvinnors rättigheter ska ses som ett samhällsproblem och inte som en isolerad fråga.
– Det gäller att hitta så många som möjligt som arbetar mot samma mål så att vi kommer någonstans, säger Carina Ohlsson.