Startsida - Nyheter

Pussy Riot-medlem hungerstrejkar i isoleringscell

Nadezjda Tolokonnikova, medlem i gruppen Pussy Riot, har satts i isoleringscell efter att hon har kritiserat förhållandena i fängelset som ”slavliknande” med 17 timmars arbetspass. Samtidigt har en domstolsförhandling för en annan medlem i Pussy Riot, Marija Aljochina, skjutits upp till den 18 oktober. Hon har vädjat om att få avtjäna de sista sex månaderna av tvåårsstraffet i husarrest eftersom hon har ett litet barn.

Chefen för ryska Amnesty International, Sergei Nikitin säger att behandlingen av Pussy Riot-medlemmarna har varit ”skandalös från början till slut”: – De ryska myndigheterna måste omedelbart och villkorslöst frige aktivisterna och lägga ned åtalen mot dem, säger han i ett pressmeddelande från Amnesty.

Förflyttningen av Tolokonnikova till isoleringscell kom efter att hon inledde en hungerstrejk mot villkoren i Ural där hon är dömd till straffarbete. Hon har också sagt att hon blivit hotad till livet av en fängelsevakt liksom av andra interner.

– Fängelseadministrationen hävdade att Nadezjda Tolokonnikova hade placerats i isoleringscell för sin egen säkerhets skull, men vi är oroade över att detta kan vara ytterligare ett straff för att hon krävt respekt för sina egna och andra fångars rättigheter. Vad myndigheterna borde göra är att utreda Nadezjdas påståenden, säger Nikitin i pressmeddelandet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV