Nyheter

Regeringen vill se fler män i förskolan

På torsdagens sammanträde beslutade regeringen att göra satsningar för att öka andelen män i förskolan. Besluten är regeringens första bidrag till det som kommer att bli en nationell strategi för att öka andelen män i förskolan. Det innebär att satsningen på jämställdhet inom skolväsendet (U2011/7067/S) kompletteras med följande uppdrag till Skolverket:

- Presentera lärande exempel om arbete med att öka mäns intresse för förskollärarutbildning och arbete som förskollärare och barnskötare i förskolan.

- Anordna minst fyra konferenser om erfarenheterna av arbetet med att öka antalet och andelen män som studerar till förskollärare, respektive arbetar som förskollärare eller barnskötare i förskolan.

Också Skolverkets uppdrag om att genomföra en informationskampanj om lärar- och förskolläraryrkena (U2010/7661/S, U2012/6128S) kompletteras för att till viss del specifikt inriktas på att attrahera fler män till förskollärarutbildningen.

– Det är viktigt för barnen i förskolan att få möta en mångfald bland personalen – både könsmässigt och på andra sätt. Nu tar vi ett första steg på väg mot fler män i förskolan, säger Maria Arnholm jämställdhets- och biträdande utbildningsminister i ett pressmeddelande.

Uppdragen löper under 2013 och 2014 och sammanlagt får Skolverket 3 750 000 kronor för att genomföra satsningarna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV