Startsida - Nyheter

Rekordstor parad på West pride

Minst 15 000 personer deltog och ca 70 000 kantade stadens gator när regnbågsparaden på West pride gick genom Göteborg i söndags. Det är mer än dubbet så många som gick i tåget förra året.

– Jag känner mig euforisk av den stolthet och solidaritet som Regnbågsparaden spridit i dag, sade West Prides verksamhetschef Tasso Stafilidis i ett pressmeddelande på söndagskvällen.

Även kommunstyrelsens ordförande Anneli Hultén (S) gläds över rekordsiffrorna:

– Rekordsiffrorna är det största beviset på att man kan omvandla en stad med dåligt rykte till en stad av kärlek. I morgon är det måndag och festen är över, men vi ska visa vad vi står varje dag, sade kommunstyrelsens ordförande Anneli Hultén(s) i en kommentar.

I regnbågsparaden, som gick från Kanaltorget vid Göteborgsoperan, via Avenyn och vidare till Liseberg, deltog 50 olika organisationer, föreningar och företag. I tåget fanns bland annat representanter från Oslo Pride som arrangerar Euro Pride 2014.

I tåget gick också prästen och feministen Lars Gårfeldt som är med och arrangerar West Pride. Han beskriver stämningen som fantastisk:

– Ett färgsprakande fyrverkeri av kärlek och glädje.

Förra året hette evenemanget HBTQ-festivale – i år West Pride; vad blir det härnäst?

– Fortsatt fokus på HBTQ, feminism och kamp mot diskriminering på grund av etnicitet, religion, funktionalitet, säger Lars.

Lars Gårfeldt tycker att just expansionen utmärker årets festival:

– Fler besökare och större parad – det finns ännu fler exempel på att evenemanget mer än fördubblats.

I år arrangerades West Pride för sjunde året i rad. Festivaldatum 2014 är 28 maj–1 juni.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV