Startsida - Nyheter

Relationsvåldscentrum prisat

Relationsvåldscentrum i Stockholm har vunnit den svenska brottsförebyggande tävlingen European Crime Prevention Award, ECPA. Verksamheten har bidragit till att fler ärenden av våld i nära relationer leder till åtal och att samverkan mellan polis och socialtjänst har blivit mer effektiv.

– Relationsvåldscentrum är ett gott exempel på när samverkan mellan samhällets olika aktörer leder till bättre bemötande av en mycket utsatt grupp. Vinsten blir dessutom högre kvalitet i rättsprocessen, säger Karin Svanberg, chef för Enheten för utveckling av brottsförebyggande arbete på Brå i en presskommentar.

Relationsvåldscentrum består av ett team med socionomer som har specialistkompetens inom våld. Inom 48 timmar efter en polisanmälan kontaktar de den våldsutsatta och erbjuder stöd i en krissituation. Relationsvåldscentrum informerar om den vidare rättsprocessen, förmedlar kontakter till socialtjänst och polis, skyddat boende, vidare förhör, eventuell sjukvård m.m. Relationsvåldscentrums stöd syftar till att den utsatta ska orka genomgå brottsutredningen och säkerställa att denna får tillräcklig information om rättsprocessen. Relationsvåldscentrum fungerar som en brygga mellan socialtjänst och polis samtidigt som de ger våldsutsatta stöd – en funktion som tidigare saknats. Relationsvåldscentrum är ett samarbete mellan främst Socialförvaltningen i Stockholms stad, Västerorts polismästardistrikt och Åklagarmyndigheten. Högskola har utvärderat effekterna.

I de ärenden där Relationsvåldscentrum varit inkopplade ledde 42 procent av anmälningarna för grov kvinnofridskränkning till åtal, jämfört med 24 procent där Relationsvåldscentrum inte var med som stöd. Utvärderingarna visar också att verksamheten effektiviserat samverkan mellan socialtjänsten, polisen och åklagare. Främst polisen uppger att Relationsvåldscentrums arbete med våldsutsatta bidrar till att polisen kan lägga mer fokus på själva brottsutredningen. Före Relationsvåldscentrums införande kunde mycket av polisens arbete och kontakt med de våldsutsatta personerna gå åt till psykosocial avlastning och praktiska omständigheter, vilket tog tid från själva förundersökningen.

Relationsvåldscentrums personal sitter i samma lokaler som polisenmen är inte en myndighetsutövande instans utan har en stödjande funktion. Polisiära arbeten som förhör och liknande sköts fortfarande av polisen och socialtjänsten beslutar om ekonomiskt bistånd, placering på skyddat boende eller inleder barnavårdsutredningar. Evidensbaserad metod.

Relationsvåldscentrum får nu representera Sverige i den europeiska finalen i ECPA-tävlingen som avgörs 11-12 december i Vilnius i Litauen. Verksamheten belönas också med 10 000 kronor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV