Startsida - Nyheter

Romska tjejjouren fick ställa in möte om registerskandalen

Romska tjejjouren beslöt med kort varsel att hålla ett möte i Solberga för att diskutera polisens registrering av romer, men fick inte tillträde till lokalen. Uppgifterna om vad det beror på går isär. Priscilla Blomerus, kurator på Romska tjejjouren och en av initiativtagarna till mötet, accepterar inte de förklaringar hon har fått hittills.

Via en mejlväxling, som Feministiskt Perspektiv har tagit del av, hade Romska tjejjouren och Hyresgästföreningen Kristallskon i Solberga kommit överens om att tjejjouren skulle få hyra lokalen för ett kvinnomöte på söndagseftermiddagen. Men Priscilla Blomerus hämtade inte nyckeln på lördagen, som de ursprungligen hade avtalat. Så långt är båda parter överens.

När Blomerus insåg sitt misstag ringde hon upp den styrelseledamot hon mejlat med. Hon uppfattade att mötet kunde hållas som planerat, bara hon tog med sig deposition och de handlingar som krävdes för att få hyra i samband med tillträdet.

– Vi bestämde att jag skulle ringa när jag var på plats. Men väl på plats fick jag inget svar, säger hon.

Priscilla Blomerus berättar att hon och mötesdeltagarna väntade länge utanför lokalen men till slut fick gå hem eftersom ingen kom och öppnade.

– Jag stod där med tio romska tjejer och kvinnor och fick inte tag i någon. Jag hade med mig min man som skulle visa upp vår hemförsäkring, vilket alla måste göra när man ska hyra. Jag hade även med mig depositionen på 650 kronor, vilket vi kommit överens om, säger hon.

Förbrukat förtroende

Senare samma kväll mejlar Priscilla Blomerus igen. Hon utgår ifrån att det blivit ett missförstånd och föreslår även några nya datum för bokning av lokalen. Feministiskt Perspektiv har tagit del av mejlkonversationen där hon får till svar att lokalen är upptagen de föreslagna datumen och att Priscilla Blomerus även förbrukat Hyresgästföreningens förtroende ”eftersom de så uppenbarligen ljugit om syftet för användandet av lokalen”.

Av mejlkonversationen framgår att Priscilla Blomerus ville hyra lokalen i syfte att ha ett ”kvinnomöte”. Hon skriver dock inte att det är ett romskt kvinnomöte. Priscilla Blomerus frågar därför i nästa mejl på vilket sätt hon har förbrukat förtroendet eftersom de visst skulle ha ett kvinnosammanträde och inte alls ljugit om det. Svaret på det blev: ”Med nästan endast män då eller var de utklädda!!??”

Ord mot ord

Att de två männen inte skulle delta i mötet fick Priscilla Blomerus ingen chans att förklara, och i mejlkonversationen nämner styrelseledamoten inte att hanteringen av försäkringspapper och deposition skulle ha varit problemet.

– Jag tror hon ville hitta en ursäkt till att neka oss tillträde för att vi är romer. Vi stod ju utanför hennes port och hon måste ha sett oss i och med att hon nu i efterhand säger att hon sett att det varit män med också. Att hon då hävdar att själva problemet var att det inte uteslutande var kvinnor, gör att det fortfarande blir en diskrimineringsfråga. Den här gången inte formellt baserat på etnicitet, men på kön, säger Priscilla Blomerus.

Men ord står mot ord. Styrelseledamoten har via mejl lovat att redogöra för händelseförloppet så småningom. Hen försäkrar samtidigt att ingen diskriminering har skett och menar att missförståndet måste bero på lögner. Enligt styrelseledamoten dök ingen upp för att hämta nyckeln vid det andra tillfället heller. Felen och bristerna från Romska tjejjourens sida var många, skriver styrelseledamoten och anser sig ha varit väldigt tillmötesgående under omständigheterna.

Upptrissad stämning

Feministiskt Perspektiv har också talat med Gunilla Roxby Cromvall, ordförande i Hyresgästföreningen Kristallskon. Hon poängterar att det är ideellt arbetande grannar som sköter lokalutlåningen på fritiden, och att föreningen alltid kräver bevis på att den som hyr lokalen har en hyreslägenhet hos Stockholmshem, bor i Solberga och har giltig hemförsäkring. Att detta inte skedde är enligt henne förklaringen till att Romska tjejjouren inte fick tillträde.

– Det är jättetråkigt att de tolkar det som diskriminering. Jag tror att det har blivit en upptrissad stämning eftersom romer diskuteras så mycket i media just nu, säger Gunilla Roxby Cromvall.

Hon berättar också att det inte finns något beslut som innebär att Romska tjejjouren inte ska få hyra lokalerna i framtiden.

– För att förhindra att liknande problem uppstår så ska vi bli mer noggranna med hur kontrakt skrivs och hur bokning av lokaler sker, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV