Startsida - Nyheter

Rossana Dinamarca jämställdhetspolitisk talesperson för v

I veckan utsågs Rossana Dinamarca till ny jämställdhetspolitisk talesperson för vänsterpartiet.
– Vi har inte haft en feministisk talesperson sedan valet 2010. Vi har varit lata och tänkt att det räcker med att vi titulerar oss som ett socialistiskt och feministiskt parti, men genom att göra det här blir vi en liten blåslampa, säger Rosanna Dinamarca.

Vänsterpartiets nya feministiska talesperson heter Rossana Dinamarca. Dinamarca är riksdagsledamot från Västra Götaland och brinner bland annat för jämställda löner.

– Kvinnors inkomst är i dag 5 200 kronor lägre än mäns efter skatt. Det innebär att många kvinnor lever i en svår ekonomisk situation. Det måste vi politiker ta ett mycket större ansvar för. Jag har själv två små barn och vet vilka krav som ställs på oss kvinnor när vi ska kombinera arbete och familj, säger Rossana Dinamarca.

Vänsterpartiet vill genom tillsättningen av Dinamarca växla upp det feministiska arbetet:

– Vi har inte haft en feministisk talesperson sedan valet 2010. Vi har varit lata och tänkt att det räcker med att vi titulerar oss som ett socialistiskt och feministiskt parti, men genom att göra det här blir vi en liten blåslampa. Vi är Sveriges ledande feministiska alternativ, säger Rosaana Dinamarca.

Enligt Dinamarca kan politiker göra mer för att höja kvinnors löner.

– Ett bra exempel är Malmö stad där Vänsterpartiet varit pådrivande för en satsning på jämställda löner bland de kommunanställda. 20 miljoner kronor satsas årligen, vilket innebär löneökningar på 1 000 kronor per månad för bland annat vårdbiträden och socialsekreterare. Den här sortens satsningar vill jag se mycket mer av.

Dinamarca ser sitt nya uppdrag som en stor, men rolig och viktig utmaning.

– Vi har en regering som driver en antifeministisk politik med drag av hemmafruideal. Även samhällsklimatet är antifeministiskt vilket vi kvinnor inte minst fått känna av och som tar sig sexistiska och rasistiska uttryck. Min ambition är att Vänsterpartiet ska återta rollen som det ledande feministiska alternativet i svensk politik.

Vänsterpartiets egen utredning kom fram till att partiet hade slarvat bort feminismen – delar du den analysen?

– Vi har varit lite för bekväma i att vi är Sveriges första feministiska parti och glömt att detta måste vara en levande diskussion för att ständigt synliggöra strukturer och göra något åt dom, både internt och utåt.

Hur tycker du att partiet har hämtat upp feminismen sedan utredningen presenterades?

– Vi har påbörjat ett internfeministiskt arbete som handlar att skärpa oss och våra verktyg, och att stärka kvinnorna i vårt parti. Det är inte bra för oss och vår trovärdighets skull som feministiskt parti att bara drygt en tredjedel av Vänsterpartiets ledamöter i de demokratiska församlingarna är kvinnor.

Vad tycker du är de viktigaste feministiska frågorna som politiken kan komma till rätta med och på vilket sätt?

– Det är alldeles uppenbart att vår rätt till våra kroppar fortfarande inte är en självklarhet, den tillåts att objektifieras och attackeras. Här spelar skolan en viktig roll. Skolan ska bryta könsrollsmönstren, men det vi ser i dag är att den tvärtom konserverar dom. Väldigt mycket ligger fortfarande på eldsjälar ute i skolorna som tycker att det här är viktiga frågor att arbeta med. Så kan vi inte ha det. Det här är viktigt att man arbetar redan ifrån förskolan och därför vill vi att genuspedagogik ska ingå i alla lärarutbildningar. Omedvetenheten är det som konserverar, medvetenheten det som bryter. Dessutom vill vi att alla tjejer från år 7 ska erbjudas feministisk självförsvar i skolan.

– Den andra frågan är inkomst- och löneskillnaderna som växer. Detta är helt oacceptabelt. Det håller till och med den nya jämställdhetsministern med om, problemet är att hon sitter i en regering som bidragit till att klyftorna har ökat mellan kvinnor och män. De skattesänkningar som har genomförts av den borgerliga regeringen har framför allt kommit högavlönade män till del. Vänsterpartiet har i kommuner där vi är med och styr visat att det går att komma åt detta. Malmö, Botkyrka och Norrköping är några exempel där vi gjort skillnad och satsat på att höja kvinnors löner.

Andra viktiga frågor för Dinamarca är rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid, individualiserad föräldraförsäkring och rätt till heltid.

– Det spelar roll för våra möjligheter på arbetsmarknaden och vårt oberoende, men också för hur vi får det ekonomisk när vi så småningom blir pensionärer.

Hur uppfattar du feminismens status i samhället just nu?

– Det ett antifeministisk klimat i samhället idag, så statusen är inte bra, men vi ser också att det växer starka motreaktioner mot exempelvis det så kallade näthatet som uppmärksammats på senare tid. Det är en fråga om demokrati och mänskliga rättigheter, ingen kvinna eller tjej ska känna sig begränsad oavsett om det handlar om att säga sin mening eller att gå ute ensam sent en kväll.

Jonas Sjöstedt partiledare Vänsterpartiet kommenterar valet av Dinamarca så här:

– Vänsterpartiet behöver bli bättre på att lyfta feministiska frågor i samhällsdebatten. Att vi nu utser Rossana Dinamarca är ett led i den satsningen. Rossana har ett starkt mandat att utveckla partiets feministiska politik. Det här känns väldigt bra, säger Sjöstedt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV