Startsida - Nyheter

Saudiska kvinnor kräver plats i förarsätet

I namninsamlingen som pågått på nätet sedan den 21 september har de spaltat upp krav, samlat bilder och videos och kommentarer från folk som vill delta. Kampanjen kräver att kvinnor ska ges rätt att ta körkort och skriver att det ”inte finns något rättfärdigande för den saudiska regeringen att hindra vuxna kvinnliga medborgare som är kapabla att köra bilar från att göra det”.

Kraven går också längre. I punkt fem signaleras att bilkörningskampanjen är en del av en demokratiseringsprocess. ”Om regeringen vägrar att ta bort förbudet mot att kvinnor kör bil och om den vägrar ge folket en juridisk och relevant förklaring kräver vi att det ger 'samhället' en laglig mekanism genom vilket det kan ge uttryck för vad det vill”.


26 oktober

Det finns ingen egentlig lag som förbjuder kvinnor att köra, däremot har kvinnor ingen möjlighet att ta körkort och är i praktiken hindrade från att köra bil. Därför kommer kvinnor med internationella körkort sätta sig bakom ratten den 26 oktober i kampanjens nästa steg.

Samtidigt har den rådgivande församlingen i landet motsatt sig en förändring av förbudet som hindrar kvinnor från att köra. Förslaget hade lagts fram av en av de 30 kvinnor som sedan i år finns i den 150-personer stora församlingen som har möjlighet att lägga egna lagförslag, men som alla är tillsatta av kungen.

Förslaget togs dock inte upp av transportkommittén som menade att det inte hör till deras område. Samtidigt har kvinnor lagt upp bilder på sociala medier där de kör bil skriver Al-Jazeera English. Enligt rapporten reagerade många av de manliga förarna genom att ge dem tummen upp.


”Skadar äggstockarna”

Motståndet mot kvinnors körande motiveras bland annat från religiöst håll med att det kommer att innebära mindre separation mellan könen och därmed bidra till ett moraliskt förfall.

För någon vecka sedan gick också den konservative sheikh Saleh bin Saad al-Lohaidan ut i en uppmaning till kvinnor att ”sätta förnuft före sina hjärtan, känslor och passioner”, skriver Reuters. Han menade också att kvinnor som kör bil kommer att skada sina äggstockar, ett uttalande som har väckt mycket uppmärksamhet.

Som ett svar på hans uttalande postade saudiarabiska aktivister en video av en kvinna som körde bil.

– Videon visar att allt fungerade normalt med damen som körde, inga problem dök upp. Ingen borde vara orolig över kvinnors körande för de kommer att följa trafikreglerna, sade aktivisten Asma Al-Oboudi till Saudi Gazette.

Asma Al-Oboudi har kämpat länge för rätten att köra bil och deltog redan 1990 i en liknande kampanj. Även 2011 genomfördes en kampanj för kvinnors rätt att köra.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV