Startsida - Nyheter

Separationsteam på försök

Nu startar Socialstyrelsen separationsteam på försök. En samordnare, socionom, en familjeekonom skall kunna erbjudas separerande föräldrar. Försöksverksamheten välkomnas av Föräldraorganisationen Makalösa föräldrar, men kritiseras för att vara underfinansierat.

Socialstyrelsen startar en försöksverksamhet med så kallade separationsteam i tio kommuner. Detta efter att på regeringens uppdrag ha gjort en förstudie om möjligheterna att på det sättet erbjuda föräldrar och barn stöd och hjälp i samband med separation.

Syftet med försöksverksamheten är att hitta lösningar på svårigheter och hinder som har identifierats inom förstudien, så att nya modeller för stöd till separerande föräldrar och deras barn kan utvecklas. Socialstyrelsen framhåller att de senaste årens ökning av antalet vårdnadstvister gör en utveckling av arbetet kring barnen särskilt angelägen. Detta genom att förebygga och dämpa konflikter mellan barnets föräldrar så att barnet i så liten utsträckning som möjligt påverkas negativt.

Enligt Socialstyrelsens förslag ska teamen bestå av en samordnare, en familjerättssocionom samt en funktion med kompetens inom familjeekonomiska frågor. Tillgång bör finnas till familjerådgivning, barnpsykolog, familjerättsjuridisk kompetens och i varje team behöver det finnas en person som har rollen som barnets företrädare, skriver Socialstyrelsen.

Metoderna som används i försöksverksamheten ska följas upp och utvärderas. Sophia Lövgren, generalsekreterare i föreningen Sveriges makalösa föräldrar är positivt på planerna, men ser också skäl att reagera.

– Självfallet behöver separerande föräldrar i en konflikt gediget stöd, bestående av ett professionellt nätverk! Det finns inga som helst tvivel på det, och det är ju förstås extra glädjande med förslag på företrädare för barnet; något Sveriges Makalösa Föräldrar fört fram under flera år.

Samtidigt delar hon Socialstyrelsens farhågor när det gäller separationsteamens möjlighet att upplevas som ett frivilligt alternativ, när anmälnings- och uppgiftsskyldighet gäller och det främst är familjerättssocionomer som ska identifiera familjerna. Hon ser också risker med de oklarheter som finns kring hur vissa kompetensbehov ska mötas.

– Denna försöksverksamhet beräknas kosta cirka 27 miljoner kronor, utan eventuella familjerådgivare, och det är inte helt självklart att alla kommuner kan bistå med ”ett komplett separationsteam”. Faran är då förstås att föräldrar erbjuds stressade och överbelastade separationsteam, som riskerar att göra konflikten värre, menar Sophia Lövgren.

Därför hoppas Sveriges Makalösa föräldrar att barn- och äldreminister Maria Larsson bemöter de hinder som Socialstyrelsen tagit upp, och att hon förstärker försöksverksamheten med frivilliga insatser.

– Det är inte alls fråga om att denna verksamhet, till exempel i form av självhjälpsgrupper och stödgrupper, på något sätt ska ersätta professionell expertisledd verksamhet. Snarare är det så att den typen av verksamhet istället kan upplevas som mindre hotfull, och därmed kan vara ett första steg i vägen mot att söka och få hjälp. Och för barnens bästa handlar det om att föräldrarna behöver söka hjälp – inte var de söker den.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV