Startsida - Nyheter

Sex dagar ur 20 års kamp

Organisationen Kvinna till Kvinna firade i veckan 20 års samarbete med kvinnor i krig och konflikter med att bjuda in till filmvisning i Stockholm. Filmen Six Days är en hyllning till de tusentals kvinnorättsaktivister som ”Kvinna till Kvinna” gett sitt stöd till genom åren.

I början av 1990-talet under brinnande kriget i Balkan nåddes Sverige av ofattbara rapporter om massvåldtäkter och systematiskt övergrepp mot kvinnor. Svenska freds- och kvinnorörelsen samlades på ett möte för att diskutera hur de kan agera för att stödja kvinnorna i Balkan. Resultatet av mötet blev debattartikeln, skriven under appellen ”Kvinna till Kvinna”, som publicerades den 18 april 1993. Kvinna till kvinna anordnade därefter en insamlingskampanj ”Skicka ett kvinnopaket” som var unikt i sitt slag. Det skickades för första gången bristvaror, som bindor och tamponger, underkläder, tvål och livsmedel till krigsdrabbade kvinnorna.

– I dag samarbetar Kvinna till Kvinna med 140 olika kvinnoorganisationer, berättade generalsekreterare Lena Ag stolt vid den välbesökta filmvisningen och jubileumskvällen i Stockholm.

Sex dagar av kamp

Filmen Six days, i regi av Nikolina Gillgren, har producerats av det svenska filmbolaget Thelma/Louise på uppdrag av Kvinna till Kvinna. Huvudpersoner i filmen är kvinnorättsaktivisterna Lanja Abdulla från irakiska Kurdistan, Nelly Cooper från Liberia och Maia Kvaratskhelia från utbrytarregionen Abchazien i Georgien.

I filmen skildras tre kvinnorättsaktivisters kamp för kvinnofrid under sex dagar i tre skilda länder drabbade av krig och konflikter. Länder med olika kulturer, religioner och traditioner, drabbade av våld och orättvisor, där kvinnor lever i ständig terror och fattigdom. Där kvinnor torteras och mördas då deras liv anses vara värdelösa. Kriget mot kvinnorna skildras, liksom motståndet – den vardagliga kampen mot våldet. En kamp mot strukturellt våld som av filmens huvudpersoner ofta beskrivs som oerhört krävande, farligt och ibland hopplöst, fast ständigt viktigt.

I filmen följer vi Lanja Abdulla i irakiska regionen Kurdistan i sitt dagliga arbete som journalist och kvinnorättsaktivist då hon bekämpar våldet mot kvinnor och hedersförtryck. I sitt arbete kartlägger hon brotten mot kvinnor i hemmen samt fungerar som medsystern kvinnorna vänder sig till. Vi lär känna Maia Kvaratskhelia i Abchazien/Georgien som utbildar unga om deras kroppar, anordnar hälsoundersökningar för kvinnor som bor i byar och uppmärksammar tvångsäktenskap. Vi följer Nelly Cooper i ett Liberia där halva befolkningen efter 14 år av krig lever på mindre än en dollar per dag och kvinnoförtryck är normaliserat. Cooper ställer upp för fattiga och utsatta kvinnor och bidrar med styrka, erfarenhet och kunskap för att de ska kunna ta makten över sina liv.

Kan inte låta förtrycket fortsätta

Maia Kvaratskhelia i Abchazien/Georgien säger i filmen att hon trots faror och utsatthet inte kan låta bli att kämpa mot orättvisor och kvinnoförtryck. Detta uttrycks på olika sätt av alla aktivisterna i filmen. I paneldebatten som följde på filmvisningen deltog filmmakarna samt två av filmens huvudpersoner – liberianska Nelly Cooper och kurdiska Lanja Abdulla – som båda är på besök i Sverige.

Debattledaren, journalisten Devrim Mavi, frågade om deras säkerhet, om hotelserna på grund av deras insatser och hur de hanterar den utsattheten och ständiga oron för sina liv. De båda svarade att hotelserna är en del av deras vardag och de drabbas hårt. Abdulla menade att hantera hoten är en del av hennes jobb och de faktiskt gör henne ännu mer motiverad att fortsätta kämpa. Hoten har påverkat hennes liv och hennes familj, förändrat henne som person, berättade den kurdiska aktivisten, vars kamplust skildras i filmen.

Nelly Cooper från Liberia svarade att det inte går en dag utan att hon får hotelser men hon har lärt sig att hantera detta eftersom hon har varit med och kämpat i många år. Hon förklarade också att hon inte kan låta förtrycket fortsätta utan motstånd.

Prisat utvecklingsarbete

På filmvisningskvällen i samband med Kvinna till Kvinnas 20-årsjubileum meddelade generalsekreterare Lena Ag att organisationen tilldelas 2013 års FUF-pris för arbetet för kvinnors säkerhet och rättigheter i konflikt- och postkonfliktområden.

Kvinna till Kvinna är ett känt namn i många länder där kvinnoförtryck motarbetas av kvinnoorganisationer. Med detta samarbetar Kvinna till Kvinna med kvinnoorganisationer som kämpar för kvinnors rättigheter och fred, utan att lägga sig i och bestämma över deras arbetsätt. Nämn namnet ”Kvinna till Kvinna” till vilken kvinnorättsaktivist i Mellanöstern och de känner igen den svenska organisationen som har gett ordet solidaritet med kvinnor en ny och praktisk innebörd. Organisationen har i dag efter 20 års samarbete och kamp, växt till en stark etablerad internationell aktör med en globalt respekterad position.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV