Startsida - Nyheter

Sexannonser tas bort från sportsidorna

Förra veckan berättade Aftonbladets chefredaktör Jan Helin att sexannonser kommer att portas från Sportbladet framöver. Detta efter att frågan tagits upp i "Medierna" i P1.

Jan Helin diskuterade efter programmet annonserna med några medarbetare som alla var eniga om att annonserna ”ger sunkiga signaler och uttrycker inte respekt för läsarna”. Han har därför beslutat att inte längre ta in sådana annonser eftersom ”Sportbladet inte ska vara bärare av sexism”.

På sin blogg skriver Jan Helin: ”Det kommer ta någon vecka före vi kan verkställa beslutet på grund av avtal och påskhelg. Men från och med den åttonde april publicerar vi inte längre dessa annonser."

Häromdagen berättade Expressens chefredaktör Thomas Mattsson att annonserna för exempelvis telefonsexlinjer även stoppats av Expressen under helgen. Detta skriver Dagens Media.

– De så kallade sexannonserna, som – och det bör väl nämnas – inte innehöll något sex eller några nakna kroppar på vare sig kvinnor eller män, är redan borta skriver han till dagensmedia.se i ett sms.

Feministiskt Perspektiv har tidigare skrivit om sportsidornas sexannonser och vi får även in många mejl från läsare som önskar att vi ska trycka på andra sportredaktioner med en önskan om att de ska bort.

– Vi fick in ett senast häromdagen och då handlar det om Metros annonser på just sportsidorna. Som sagt så tycker jag att det inte är en dag förtidigt att Jan Helin väljer att ta detta beslut. Och om Expressen väljer att agera likadant så är det också bra. Om de menar allvar med detta ställningstagande så innebär det också att vi kan ställa högre krav på sportsidorna då det bland annat kan handla om mer jämställd sportbevakning. För all diskriminering och sexism mot kvinnor går under samma tak - patriarkatet, säger Feministiskt Perspektivs sportredaktör Ida Ali-Lindqvist och fortsätter:

– Att ta ställning förpliktigar. Det räcker inte med att ta bort en sak och tro att grundproblemtiken hux flux är borta. Men någonstans måste förändringen börja och jag hoppas den tar sin början här och nu.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV