Startsida - Nyheter

Sjukfrånvaron kopplad till inkomstutvecklingen?

Mammor är mer sjukfrånvarande än pappor. En ny rapport från IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, visar att det tycks bero på mammornas större familjeansvar och sämre förankring i arbetslivet snarare än på hälsoskillnader.

IFAU har tidigare konstaterat att kvinnor har ungefär dubbelt så många sjukfrånvarodagar som män efter första barnets födelse. Det gäller sjukfall längre än 14 dagar och alltså inte den kortaste frånvaron. Skillnaden finns kvar i upp till 16 år och gäller kvinnor i alla inkomstgrupper. I den nya rapporten undersöks möjliga orsaker – verkar det som om kvinnorna får sämre hälsa eller har det med anknytningen till arbets­mark­naden att göra?

Författarnas mått på hälsa är i vilken utsträckning mammor och pappor är inlagda på sjukhus. Att få barn tycks inte öka könsskillnaden i sjukhus­inläggningar, i stället minskar skillnaden marginellt.

– Hade det funnits tydliga skillnader i hälsa hade vi förväntat oss att det skulle slå igenom här, särskilt på lång sikt säger Nikolay Angelov som är en av rapportförfattarna i ett pressmeddelande.


Kvinnornas inkomstutveckling spelar roll för sjukfrånvaron

Familjebildningen innebär ofta att kvinnorna förvärvsarbetar mindre. För­ank­ring­en på arbetsmarknaden och inkomstutveckling blir sämre. Rapport­för­fatt­arna finner att kvinnornas inkomstutveckling tycks spela roll för deras sjuk­frånvaro. Ju sämre inkomstutveckling, desto högre sjukfrånvaro.

– Deltidsarbete, sämre inkomstutveckling och därmed svagare anknytning till arbetet i kombination med ökat hemansvar tycks leda till att mammornas tröskel att vara sjukfrånvarande sänks, fortsätter Nikolay Angelov.

Rapportförfattarna har i studien jämfört skillnaden inom par före och efter att de fått sitt första barn tillsammans under åren 1992–98. På så sätt har de skattat de ett orsaks­samband mellan familjebildning och sjukfrånvaro/sjukhusinläggningar. Effekterna finns kvar även när författarna till exempel tar hänsyn till efterföljande födslar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV