I eftermiddag startar Socialdemokraternas kongress och partiets feminism kommer att sätts på prov. Den kvinnodominerade, värdediskriminerade offentliga sektorn står i centrum för den redan på förhand avgjort mest omstridda frågan – den om vinster i välfärden.
Det är en historisk kongress som inleds i dag. För första gången någonsin utgörs ombuden på Socialdemokraternas kongress av fler kvinnor än män. De ska ta ställning till partistyrelsens framtidskontrakt, prioriteringarna som där föreslås inför nästa mandatperiod och närmare 2 000 motioner. Enligt de som räknat handlar omkring 175 av dem om kvalitet, villkor och vinster i välfärden.
Partistyrelsen föreslår inga förändringar i föräldraförsäkringen, trots analysen att en jämnare fördelning är en avgörande förutsättningen för jämställdhet på arbetsmarknaden. Ingen lagstadgad rätt till heltid, trots att arbetsmarknadsparterna redan haft lång tid på sig att åstadkomma förändringar.
Det finns omfattande kritik mot hur jobbskatteavdraget slår mot de mest utsatta grupperna i samhället. Partistyrelsen konstaterar själv att ”toppinkomsttagarna fick fem gånger mer genom regeringens ekonomiska politik än den genomsnittliga
medborgaren” mellan 2006 och 2010. Målet är att återgå till en likformig beskattning men några konkreta besked om hur och när det ska ske ges inte, mer än att det ska ske i en takt som det statsfinansiella läget tillåter och att ålderspensionärer ska prioriteras.
Många motioner kräver att rutavdraget avskaffas helt, eller åtminstone i sin nuvarande form. Partistyrelsen nöjer sig med att föreslå en halvering av det maximala avdragsbeloppet.
Alla de här frågorna har bäring på jämställdhetsutvecklingen och skattepolitik är jämställdhetspolitik menar Lena Sommestad, ordförande i S-kvinnor. Ändå är det sällan skatter diskuteras ur ett genusperspektiv, skriver hon i en debattartikel i Dagens Arena. Lena Sommestad beskriver rut som en reform för rika och framhåller att om välavlönade familjer, till exempel genom rutavdrag, uppmuntras att skapa egna, privata lösningar riskerar viljan att betala skatt för gemensamma lösningar att rämna.
Eftersom utvecklingen redan går åt det hållet, och i första hand leder till sämre ekonomi och villkor för kvinnor och barn, konstaterar Sommestad att Socialdemokraterna står inför ett vägval. Själv argumenterar hon för betydligt mer än smärre justeringar än den av nuvarande regering förda politiken:
”Socialdemokraternas utgångspunkt i skattepolitiken måste vara att kvinnor i alla samhällsklasser ska ha frihet att försörja sig själva och forma sitt eget liv.” skriver hon och kritiserar skarpt pragmatiska uttalanden av Stefan Löfven, som till exempel att hänsyn måste tas till att 300 000 barn går i något annat än offentligt driven skola och att även ett eventuellt femte jobbskatteavdrag måste behållas – eftersom löntagare hinner anpassa sin konsumtion efter jobbskatteavdragen.
”Jag frågar mig om vårt uppdrag som socialdemokrater inte längre är att driva politik för jämlikhet och alla människors lika värde? Är det istället anpassning till rådande orättvisor som gäller?”
Vad S-kvinnor definitivt kommer att ta strid om på kongressen är en tredelad föräldraförsäkring.
Både LO och SSU står bakom S-kvinnors krav på en tredelad föräldraförsäkring.
När det gäller rut och vinst i välfärden är bilden inte lika tydlig.
De flesta bedömare verkar dock eniga om att vinst i välfärden blir den största stridsfrågan, men given seger för partistyrelsens förslag – med kvalitetskrav, större insyn i företagens bokföring och meddelarsskydd för de anställda. DN skriver att det kan bli aktuellt med en kompromiss med inslag av den bolagsform LO föreslagit med kraftigt begränsade möjligheter till att plocka ut vinst.
Att frågan är känslig visar inte minst den skarpa reaktionen från tidigare partiledarkandidaten Jan Nygren mot S-debattören Daniel Suhonens argumentering mot vinster i välfärden.
I en artikel i DN skriver Suhonen att: ”Utsikten till ett maktskifte förutsätter att varje plan för att byta politik först avförs.”