Efter onsdagens öppningsmatch i EM finns det mycket att tänka på för Pia Sundhage och det svenska landslaget. Det finns också några saker att tänka på i media – och på sociala medier. Till nästa match önskar Märit Rönnols att hon ska få koncentrera sig på fotbollen, och inget annat.
“Skönt att publiken inte gått hem” säger kommentatorn under Sveriges inledningsmatch mot Danmark i 26:e minuten.
Efter matchen undrade TV4:s reporter i direktsändning, om spelarna kunde höra något på planen eftersom publiken hejade så högljutt.
Det här är inte en fråga som ett herrlandslag i EM skulle få. Så är det bara. Inte heller skulle kommentatorn tycka att det var dags för publiken att gå hem för att laget inte skötte sig ordentligt.
Jag har sett så många fruktansvärt dåliga matcher med det svenska herrlandslaget – i jämförelse var Sveriges öppningsmatch i EM ett under av action.
TV4:s satsning håller hög nivå i sina stunder. Men sådana uttalanden från reportrar och kommentatorer visar på hur långt det är innan damfotbollen tas på riktigt allvar. De måste ju tro att det är okej att säga sådana saker om ett landslag. Om professionella spelare.
Frågan är var det kommer från.
”Fientliga svar”
Innan matchen spreds en bild på sociala medier från Kungsbacka-Posten där två män, på frågan om de ska titta på fotbolls-EM, väljer att håna landslaget. “Det är som att titta på V75 med kossor istället för hästar” säger en av dem.
Han har efteråt pratat med media, och menar att hans citat från början är radioprofilen Gert Fylkings. Han tyckte själv att det var roligt och tycker det fortfarande.
En kan undra varför Kungsbacka-Posten valde att publicera dessa bilder? Och inte bara en, utan två bilder med fientliga svar. Vilket värde har de? Visar de upp en majoritet?
Jag hade tänkt att denna krönika skulle få handla om rapporteringen av landslagets första match i EM. Om hur resultatet mottogs.
Om journalisterna skulle klara av att kritisera Pia Sundhages taktik (om det behövdes) efter att ha gjort reportage och intervjuer med henne, om hur de individuella spelarinsatserna bedömdes.
Men det var innan jag tittade på Twitter. Och då fanns det plötsligt inget val. Metros sociala medier-redaktör Jack Werner hade sammanställt några tweets (från män), under matchen och satt ihop dem i en bild.
Bilden delades snabbt under torsdagen och många människor blev arga. Det mest förekommande var att landslaget var “horor”, “flator” och väldigt fula.
Föredömligt snabba
Jag är så trött på att vi ständigt måste förhålla oss till människor som tycker att homosexualitet är ett skällsord, och som kallar kvinnor för prostituerade och djur. Men tyvärr måste det tas på allvar.
Innan ord går till handling.
Läs gärna journalisten och twittraren Hans G Anderssons text om hur han ställde killarna på Jack Werners bild till svars, med den enkla frågan “Vad får dig att uttrycka dig så där?”.
En tog tillbaka allt och bad om ursäkt på ett övertygande sätt. Några ville provocera. Några tyckte att de var roliga.
En av de som citerades på bilden var Andreas Stockenberg, tränare för Skånelas herrlag i handboll. Han skrev många tweets under matchen, särskilt om spelarnas sexualitet.
Efteråt skrev han att Josefine Öqvist “var bra… snygg menar jag”. Nyheter24 var föredömligt snabba och fick tag på Stockenberg, som själv menar att damfotbollen får för mycket utrymme, och som står fast vid sina uttalanden, även om han givetvis tagit bort sina tweets.
Du kan läsa om det här:
Skånelas vice ordförande markerade under torsdagen i en intervju i Metro att Stockeruds beteende inte var okej i klubben och att de skulle ha ett samtal.
Vi kommer att följa utvecklingen där.
”Korrekt bedömning”
Feministiskt Perspektivs sportredaktör Ida Ali-Lindqvist har anmält de hatiska tweetsen, och uppmanar fler att göra det.Internet är inte en låtsasvärld, orden som står där är på riktigt.
Nu undrar ni säkert hur det då såg ut i annan media? Jag ger er svaret:
Sex minuter av Sportnytts kvartslånga sändning ägnades åt EM. Helt riktigt. Det är mästerskap, och då ska allt krut ligga där. Jag tycker att SVT gjorde en korrekt bedömning när de lät Frida Östberg kommentera hatet i sociala medier utifrån ett spelar-perspektiv och inte ge de förryckta twittrarna utrymme.
I Sportnytt var det också inslag om Marie Hammarström som skulle ha tagit den andra straffen, om inte Kosovare Asllani klivit fram – fokus låg på nästa match.
Att sedan presentera hashtaggen #stödsverige gjorde det hela till ett mycket smakfullt inslag som lämnade mig med en positiv känsla. Men det är ändå hemskt att taggen #stödsverige ska behövas.
Och det är skamligt att Frida Östberg ska behöva stå i tv och säga att hon fått lära sig att vara stolt över sin muskulösa kropp.
SVT har också haft den fina serier “Den andra sporten” inför EM och en dokumentär om Pia Sundhage.
Nu under EM ska de börja visa “Blågula drömmar” om flickor 15 år som vill komma med i landslaget. SVT:s satsning visar vägen framåt, och tar både mästerskap och damfotboll på allvar.
”Konstig vinkel”
I TV4:s sportsändning på torsdagen ägnades ett kort inslag åt straffmissarna, efter ett kort inslag om dagens matcher. Därefter vidare till herrallsvenskan och tennis.
Och trav.
Sportankaret Peppe Eng puffade sedan för “Näthat efter straffmissarna” till fredagens Nyhetsmorgon, och det är en konstig vinkel på det hela från kanalen som sänder mästerskap.
Likaså trailern för lördagens match inleds med “efter straffarna krävs det nu en seger”. Det är inte en vinkel som gynnar någon, speciellt inte om kanalen samtidigt väljer att vinkla att “näthatet” kommer från straffmissarna.
Är det för mycket begärt att få ägna lördagen och söndagen åt Sverige-Finland? Att få slippa läsa om hat mot homosexuella och mot kvinnor?
Att de som inte har något snällt att säga helt sonika är tysta? Att de som inte vill titta på tjejer som spelar helt enkelt bara struntar i att sätta på tv:n och kanske går ut och grillar i stället?
Tänk, så trevligt det hade varit.
Så kan vi ägna oss åt fotbollen. Åt mästerskapet. Åt drömmen.
Tack på förhand.