Startsida - Nyheter

Slopat riktvärde för barngruppers storlek i förskolan

Skolverket slopar riktmärket på högst 15 barn för barngruppernas storlek i förskolan. I de nya allmänna råden införs istället ett krav på barnkonsekvenanalys när beslut om en barngrupps storlek tas. Enligt Skolverket är det många faktorer som påverkar hur stor en barngrupp behöver vara och risken med att ange en siffra är att den blir styrande, även då barngrupperna till exempel behöver vara mindre än så.

– Det är barnens behov som ska styra och inte en siffra. Barngrupper kan behöva vara betydligt mindre än 15. Risken är att barnens behov kommer i andra hand om ansvariga för förskolan fokuserar på en siffra istället för barnens bästa när de fattar beslut, säger Ulrika Lundqvist, enhetschef på Skolverket.

Lärarförbundets ordförande Eva Lis Sirén är starkt kritisk, eftersom storleken på grupperna alltid måste anpassas till de olika barnens behov och barnens situation.

– Men vi vet att barngrupperna växer. I dag vi har en förskola som inte får kosta och det naturliga i det här fallet är att naturligtvis att skärpa upp bestämmelserna för att kunna få en hållbar, trygg och säker förskola, säger Eva Lis Sirén till Sveriges Radio.

I en debattartikel i Aftonbladet kräver hon tillsammans med Ibrahim Baylan (S) och Annelie Nordström, ordförande i Kommunal, att riktmärket om maximalt 15 barn behålls.

Jämställdhetsminister Maria Arnholm välkomnar beslutet i sitt veckobrev, och lyfter fram att enkäter visar att 95 procent av föräldrarna med barn i förskolan är nöjda med verksamheten och att "gruppstorlekarna och personaltätheten i förskolan legat i princip konstant de senaste åren". Vidare skriver hon att:

"Jag vet att många oroar sig över gruppernas storlek och att det finns de som är för stora. Detta är ett problem som vi ska ta på största allvar. Med Skolverkets nya allmänna råd tror jag att vi har fått ännu ett bra verktyg i det arbetet."

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV