Startsida - Nyheter

Sommestads placering på vallista ifrågasätts

Lena Sommestad är invald i riksdagen som företrädare för Uppsala län. Inför valet 2014 har distriktet tagit fram ett förslag till vallista som innebär att hon hamnar utanför valbar plats. Förslaget har redan kritiserats internt och var inte det som S-kvinnors disktriktsordförande Ylva Stadell hade förväntat sig.

Lena Sommestad lämnade posten som S-kvinnors ordförande, bland annat för att hinna med arbetet i riksdagen. Hon fick flest röster när Socialdemokraterna i Uppsala genomförde ett provval till riksdagslistan. I onsdags offentliggjorde valberedningen i Uppsala län sitt förslag på vallista inför riksdagsvalet 2014. Enligt detta hamnar Sommestad på plats fyra, vilket är utanför valbar plats såsom fördelningen av mandat i riksdagen ser ut i dag.

Förslaget har väckt kritik bland S-företrädare som anser att Lena Sommestad tillhör partiets främsta företrädare och stödjer hennes politiska ställningstaganden. Bloggaren Knut Lindelöf var en av de första att uppmärksamma nyheten och hans kritiska inlägg har fått stor spridning. I sociala medier uppmanas nu partimedlemmar både inom och utanför länet att protestera, kontakta ledande personer i partiet eller försöka kryssa in Lena Sommestad i samband med valet.

Enligt uppgift från olika källor med insyn har valberedningen inte varit enig i sitt förslag och det ska finna ledamöter som har reserverat sig. Feministiskt Perspektiv har utan framgång sökt valberedningens ordförande, Pia Wårdsäter, för en kommentar och även kontaktat S-kvinnors representant i valberedningen, som dock inte vill uttala sig i nuläget utan hänvisar till ordföranden.

På sin hemsida förklarar valberedningen sitt beslut i allmänna termer. De viktigaste utgångspunkterna för förslaget har enligt denna förklaring varit att valsedlarna ska vara varvade och att 25 procent av kandidaterna på valbar plats skall vara under eller högst 35 år.

Möjlighet att påverka

Ylva Stadell, ordförande för S-kvinnor i Uppsala, satt inte med i valberedningen. Hon berättar att S-kvinnors linje dels har varit att bevaka att listorna varvas, dels att distriktsordföranden ska stå först på vallistan. Precis som det var när Thomas Östros innehade posten.

– Jag blev verkligen förvånad. Vi har velat ha Agneta Gille, som är vår distriktsordförande, i toppen. Tyvärr så blev det inte så nu och det är jättetråkigt, säger Ylva Stadell.

Med principen om varvade listor hade i så fall Lena Sommestad varit given som tredje namn. Stadell räknar med att S-kvinnors representant i valberedningen reserverat sig mot valberedningens förslag, men hade när detta skrivs inte hunnit få reda på hur diskussionerna gått.

Flera av de kritiska rösterna tillhör personer som också är kritiska till vinster i välfärden. I den frågan har Lena Sommestad, fullt uppbackad av S-kvinnor, velat gå längre än partistyrelsen. Det gäller även andra frågor som exempelvis föräldraförsäkringen och rut-avdraget.

Men Ylva Stadell tror inte att Sommestads, och därmed S-kvinnors, politiska ställningstaganden har haft betydelse i valberedningens process. Den 23 november ska förslaget tas upp vid en valkonferens där den slutliga vallistan fastställs.

– Eftersom listan inte är fastställd än finns alla möjligheter att påverka, säger Ylva Stadell.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV