Startsida - Nyheter

Spänt läge efter dödandet i Egypten

Navi Pillay, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, uppmanade på torsdagen de egyptiska myndigheterna att agera med största återhållsamhet. Detta sedan hundratals människor dödats eller sårats av det blodiga våld som följde på säkerhetsstyrkornas ingripande mot Morsi-anhängarnas protester. Hon bad alla parter i Egypten att ta ett steg tillbaka från katastrofens brant och beklagade djupt de liv som gått förlorade.

Även om uppgifterna om våldets omfattning varit motstridiga konstaterade Pillay att även regeringsföreträdarnas lägre siffror pekar på att extremt övervåld använts mot demonstranter.

Samtidigt som hon påminde om säkerhetsstyrkornas skyldighet att agera med full respekt för mänskliga rättigheter uttryckte hon stark oro för rapporterna om attacker mot offentliga byggnader och religiösa platser.

– Det har också förekommit påståenden om att en del demonstranter varit tungt beväpnade. Demonstranter måste också se till att deras sammankomster förblir fredliga, sade Navi Pillay.

Allt militärt samarbete mellan Egypten och USA har ställts in. Det gäller så länge civila dödas, meddelade USA:s president Barack Obama. Enligt tidningen Egypt Independent har en militär källa i ett uttalande avfärdat att det skulle ha någon betydelse. Både Tamarod-rörelsen som organiserade massprotesterna med krav på president Morsis avgång den 30 juni och det muslimska brödraskapet har kallat till nya manifestationer under fredagen. Samtidigt finns det bloggaktivister, feminister och politiska strömningar som tar avstånd från såväl det muslimska brödraskapets som militärens agerande. FN:s säkerhetsråd sammankallades akut senare under torsdagen och manade till maximal återhållsamhet från alla parter.

Myndigheterna i Egypten har utlyst ett månadslångt undantagstillstånd, vilket högkommisarie Navi Pillay kommenterar i sitt uttalande och påminner om att Egypten är bundet av internationell lag som säger att inte ens i tider av nöd ska någon godtyckligt berövas livet eller bestraffas med tortyr eller annan grym, inhuman eller förnedrande behandling.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV