Nyheter

Spirande feminism i mansdominerad rörelse

Kongressen inleddes med att Åsa Hagelstedt, vänsterpartist och före detta kommunikationschef på IOGT-NTO, föreläste om samband mellan alkoholkultur och könsmaktsordning. Nyktra Socialister ska framöver fokusera mer på att utveckla en feministisk analys.

”Det behövs mer diskussion om hur alkohol upprätthåller och förstärker patriarkatet”, kommenterar Niklas Christerson, omvald styrelseledamot, till nyhetsbyrån Drugnews. Till hösten planerar Nyktra Socialister en konferens om genusperspektiv på alkohol och andra droger.

I kontrast till ovanstående förmår inte IOGT-NTO, Sveriges största nykterhetsorganisation, leva upp till sina egna jämställdhetsmål. Detta visar en granskning genomförd av förbundets medlemstidning Accent. Enligt den handlingsplan för IOGT-NTO:s jämställdhetsarbete som antogs vid 2007 års kongress ska 90 procent av styrelserna ha en jämn könsfördelning från 2010. Av föreningarnas styrelser får blott 40 procent godkänt. Bland föreningsordförandena är endast 35 procent kvinnor. Av de centrala styrelserna inom IOGT-NTO är fem av sju (71 procent) styrelser jämställda. Bara 10 av 23 distriktsstyrelser är jämställda. Av de styrelser som inte uppnått jämställdhetsmålet har fyra för stor andel kvinnor och nio för stor andel män.

2008 tog IOGT-NTO fram materialet På med jämställdhetsglasögonen, vilket kan användas både på distrikts- och föreningsnivå. Nu har jämställdhetssatsningen runnit ut i sanden och fokus har förflyttats till ledarinneskapsprogrammet Nyktra Kvinnor Kan.

”Jämställdhet diskuteras ofta, men vi gör alldeles för lite för att inspirera föreningarna”, erkänner Kjell-Ove Oscarsson, vice ordförande i förbundsstyrelsen, för Accent.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV