Startsida - Nyheter

Sponsringspolicy ska garantera jämställda villkor i Malmö

I måndags lade jämställdhetsberedningen i Malmö kommun ett förslag till kommunal sponsringspolicy. Sponsringspolicyn ska säkerställa att kommunala bolag beaktar jämställdhet och icke-diskriminering när resurser fördelas genom sponsringsavtal.

Bakgrunden är en rapport som visar att jämställdhetsaspekterna inte finns med i beslutsunderlagen vid sponsring och att sponsringsavtalen ekonomiskt gynnar verksamheter som i huvudsak riktar sig mot män.

Förslaget till sponsringspolicy ska, efter att kommunstyrelsen behandlat det, skickas ut på remiss för att därefter antas i kommunfullmäktige.

– Det är viktigt att makt och resurser fördelas jämställt. Vi kan inte ha kommunala bolag som utan reflektion fortsätter att snedfördela resurser. Dagens beslut är ytterligare ett bevis på att den politiska majoriteten i Malmö sätter jämställdhet högt på dagordningen, säger Martina Skrak (V), jämställdhetskommunalråd och ordförande i jämställdhetsberedningen i ett pressmeddelande.

– De kommunala bolagen har också ett ansvar för jämställdheten. Nu blir det tydligt att även den aspekten finns med när kommunens bolag tecknar sponsringsavtal. Det finns fler värden än ren lönsamhet att ta hänsyn till om Malmö ska vara en jämställd stad, säger Sofia Hedén (S), ledamot av jämställdhetsberedningen.

– Malmö ska sponsra sådant som bidrar till att staden når de mål vi satt upp för våra verksamheter. Vi ska självklart aldrig stödja diskriminering, säger Anders Törnblad (MP), ledamot av jämställdhetsberedningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV