Nyheter

#sthlmpride13: ”Slopa 18-årsgräns för byte av juridiskt kön”

Frågor som personer i publiken menade var viktiga att driva var bland annat en slopad 18-årsgräns för byte av juridiskt kön, och på den punkten var de tre paneldeltagarna rörande eniga. Sören Juvas, S, Fredrik Saweståhl, M, och Mats Nordström, Fp, höll alla med om att 18-årsgränsen ska bort, dock sade Saweståhl att partiet ännu inte har tagit ställning i frågan. På en annan publikfråga, om hur hbtq-personer som söker asyl i Sverige behandlas rådde också relativt stor konsenus och kritiken mot Migrationsverket var hård:

– Det går otroligt långsamt, Migrationsverket har hållt på att utbilda sig i tio, femton år. De måste redovisa konkret vad de vill göra. På 1990-talet ville vi få bort utlänningsnämnden och istället få beslut via domstolar. I dag är jag besviken på reformen, domstolarna agerar minst lika galet, det fungerar inte som en rättsstat ska göra och detta kräver åtgärder, sade Fredrik Saweståhl.

Sören Juvas instämde:

– Svenska asylpolitiken är en skamfläck, år ut och år in ser vi hbt-personer som blir utkastade till länder där de riskerar att bli dödade, och underströk att Sverige fortfarande utvisar hbtq-personer till länder där homosexualitet är belagt med dödsstraff.

Moderator Maria Sjödin, RFSL, undrade om hbt-grupperna ligger i framkant vad gäller asylfrågan i jämförelse med moderpartierna.

– För min egen del har jag sedan jag var 14 trott på fri invandring och öppna gränser, självklart ligger vi ett steg före – är du hbtq-person så ska det inte vara diskussion, de ska få stanna, det har vi råd med, sade Fredrik Saweståhl.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV