Startsida - Nyheter

Stockholms barnmorskor startar protest

Stockholms barnmorskor har fått nog. Genom olika aktioner vill de få allmänheten, politikerna och övriga makthavare att inse att förlossningsvården i Stockholm inte längre fungerar.

De vill inte längre finna sig i att tvingas ge vård som inte stämmer överens med den professionella kompetens som barnmorskorna har. De anser att det är långt ifrån alla dagar som de kan bedriva en patientsäker och trygg vård, rapporterar Vårdförbundets tidning Vårdfokus.

Efter att ha försökt arbeta för en förbättring på sina respektive sjukhus vänder sig nu barnmorskorna utåt, mot politiker och allmänhet.

Sedan i höstas finns den slutna Facebookgruppen Nu är det nog. Antalet medlemmar ökar stadigt och är nu uppe i över 900 medlemmar, också barnmorskor från övriga landet. Vid årsskiftet bildade Stockholmsbarnmorskorna en strategigrupp med representanter från alla förlossningsklinikerna i länet: Karolinska i Huddinge och Solna, Södertälje, BB Stockholm, Danderyd, Södersjukhuset och Södra BB.

För det mesta, men inte alltid, klarar barnmorskorna att upprätthålla patientsäkerheten, enligt tidningen Vårdfokus. Ofta sker det på bekostnad av deras arbetsmiljö. Uteblivna raster, oro att göra fel och hög stressnivå hör till vardagen.

Med hjälp av sina kolleger planerar nu barnmorskorna att agera på flera plan för att nå både allmänhet, politiker och övriga makthavare med budskapet att förlossningsvården i Stockholm inte fungerar. De ska uppvakta landstingsfullmäktige, demonstrera, skriva debattartiklar, och bjuda in politiker att följa med och dela deras vardag. De har helt enkelt fått nog.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV