Startsida - Nyheter

Stor granskning av vårdens insatser för våldsutsatta

Socialstyrelsen inleder nu en nationell tillsyn av hälso- och sjukvårdens arbete med våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld. Något liknande har inte gjorts förut och enligt projektledaren Mikael Thörn måste vården bli mer uppmärksam på signaler om våld. Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund välkomnar granskningen.

Inom ramen för den nationella tillsynen kommer inspektioner att göras på 90 akutmottagningar, vårdcentraler, gynekologiska mottagningar och mottagningar inom den psykiatriska öppenvården som möter våldsutsatta kvinnor och barn, både privata och offentliga. Samtliga landsting och regioner berörs. Socialstyrelsens inspektörer ska bland annat granska rutiner och dokumentation av det arbete som bedrivs.

– Vi kommer att ta reda på vilken kompetens som finns i vården när det gäller våldsutsatta kvinnor och barn. Det är viktigt att vården har kunskap om särskilt utsatta grupper, exempelvis kvinnor med funktionsnedsättningar, missbruk, äldre kvinnor och kvinnor som är utsatta för hedersvåld, säger Mikael Thörn i ett pressmeddelande.

– Ju tidigare ett problem identifieras och vården reagerar, desto bättre är möjligheterna att få stopp på våldet och att den som drabbats får rätt stöd och hjälp. Om ingen agerar kan konsekvenserna däremot bli mycket allvarliga, i värsta fall att någon mister livet, säger Mikael Thörn.

Olga Persson, förbundssekreterare i SKR, är positiv till att Socialstyrelsens uppdrag.

– Landstinget har varit en bortglömd aktör när det gäller de här frågorna. I landstingets uppdrag ingår ju tydligt att förebygga ohälsa och vi vet att våld är en stor och bortglömd faktor vid ohälsa, speciellt när kvinnor söker återkommande för diffusa symptom, säger hon.

Enligt Olga Persson har vården en central roll i sammanhanget och hänvisar bland annat till Nationellt centrum för kvinnofrids rapport som förordar att frågor om våld ska ställas rutinmässigt till alla kvinnor som söker vård.

Olga Person konstaterar att det funnits en rädsla att ställa frågor med hänsyn till människors integritet, och menar att det är dags att ändra inställning. På samma sätt som det inte längre anses integritetskränkande att barnmorskor rutinmässigt ställer frågor kring alkohol och droger i samband med graviditet.

– Det här gäller också barnen som är utsatta för våld. Vården är kanske enda stället man går till för att man måste när skadorna är svåra, men om ingen frågar någonting bekräftas våldet som något normalt. Egentligen borde det vara självklart att fråga. Vården är en jätteviktig aktör som har världens chans att komma in tidigt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV