Startsida - Nyheter

Stormstyrka i tysk sexismdebatt

Plötsligt diskuterade hela Tyskland vardagssexism, och på Twitter berättade tusentals kvinnor om sina egna upplevelser. Startskottet var en artikel om partiet FDP:s nya toppkandidat Rainer Brüderle i tidningen Stern.

Brüderles blick vandrar till mina bröst. ’Ni skulle kunna fylla ut en dirndl’. Under vårt samtal griper han efter min hand och kysser den. […]. ’Herr Brüderle’, säger jag ’Ni är politiker, jag är journalist.’

Så beskriver reportern Laura Himmelreich en händelse som nu ligger drygt ett år tillbaka i tiden. Episoden finns med i hennes porträtt av liberala koalitionspartiet FPD:s toppnamn, 67-årige Rainer Brüderle. Dirndl är en tysk folkdräktsklänning, ofta djupt urringad.

Artikeln publicerades den 24 januari – och utlöste en häftig debatt om sexism i Tyskland.

Enligt texten försöker Himmelreich diskutera politik med Brüderle i en hotellbar kvällen innan ett partievenemang. Han vill enligt reportern prata om annat, exempelvis att kvinnliga journalister faller för politiker. Och så detta med dirndeln.

Uppdämt behov att prata om det

Brüderle har inte kommenterat uppgifterna direkt. Det har däremot så gott som alla andra. I teve, tidningar och på nätet, överallt har diskussionen varit intensiv.

En del har gett Brüderle sitt stöd. Utrikesminister Guido Westerwelle (FDP) menade exempelvis att sådant rapporterande långt efter en påstådd händelse är ”djupt orättvist”, och andra stämde in. Själv kommenterade Himmelreich på Twitter: ”Varför historien kommer först nu? Därför att det är relevant om FDP:s ’nya ansikte’ lever föråldrade klichéer”. Bara dagar innan publiceringen lanserades nämligen Brüderle som spetskandidat inför höstens förbundsdagsval.

Från många andra håll i politik och media var det Himmelreich som fick stöd. Och det uppdämda behovet av att diskutera sexism visade sig vara enormt. På Twitter började kvinnor berätta om sina upplevelser. Kommunikationskonsulten och feministen Anne Wizorek föreslog att samla inläggen under hashtaggen #aufschrei (ramaskri), och snart skrev tiotusentals om erfarenheter av bland annat sexism och sexuella trakasserier i vardagen.

Fler söker råd

Sajten alltagssexismus.de lanserades för att nå ut till fler. Där berättar Maria om ”mannen som erbjöd mig ett jobb och i nästa stund sa att då måste du också följa med mig in i bastun”. Signaturen Marie minns ”[…] min ex-pojkvän som erbjöd mig pengar för att jag skulle ha sex med honom, företagsrådgivaren som vid ett möte sa: ni vet väl redan vad män först kollar in på er”. Och anonym beskriver läraren som klappade en kvinnlig kollega på baken inför hela gymnasiet. ”Det syntes att hon var skrämd och skämdes, men hon tvingade sig att skratta eftersom alla skränade och applåderade. Jag hatar att så många kvinnor anser sig tvungna att hålla god min i elakt spel”.

I kölvattnet av nätdebatten har fler kvinnor börjat höra av sig till den tyska antidiskrimineringsmyndigheten för att få råd kring sexuella trakasserier på arbetsplatser.

Sexismdebatten kommer under en period där även kvinnofientlighet i Piratpartiet nyligen väckt diskussion.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV