Startsida - Nyheter

Sudan: Kvinnor krävde att gripna ska friges

Nya protester väntas under fredagen som har döpts till Frihetsfredagen, efter förra veckans Martyrfredag. Protesten under torsdagen avlöpte lugnt, och kvinnor och barn höll i foton på gripna anhöriga. En av dem som gripits och vars bild fanns på ett av fotografierna var Dalia El Roubi, anställd på Världsbanken och en socialamedier-aktivist.

Hon greps i onsdags och hennes man Abdelrahman Elmahdi har sedan dess inte hört något ifrån henne och vet inte var hon är. Hon är inte medlem i något parti men enligt Elmahdi är hon aktiv inom gruppen Sudan Change Now, och hon deltog i begravningen av en av de dödade demonstranterna, Salah Sanhouri under helgen som gick.


”Ett dygn i helvetet”

En annan kvinna som gripits i samband med protesterna är den prisbelönta författaren Rania Mamoun. Hon greps tillsammans med sin bror och syster den 23 september under en fredlig protest, och släpptes 24 timmar senare. Under den tiden misshandlades de alla tre, brodern så svårt att han förlorade medvetandet.

På den prodemokratiska ickestatliga organisationen Girifnas hemsida beskriver hon ”ett dygn i helvetet”, om hur hon omringats av soldater som slagit henne med så många tillhyggen att hon tappade räkningen, hur hon släpades på marken och hotades att bli gruppvåldtagen vid flera tillfällen. ”Med den fortsatta misshandeln nådde jag ett tillstånd där jag inte längre kände smärta med varje nytt slag som följde” skriver Rania Mamoun.

Bland de som gripits i vad Amnesty kallar en ”chockerande eskalering” i försöken att slå ner protesterna mot regimen finns aktivister, journalister och politiker från oppositionspartier. Säkerhetsstyrkorna National Intelligence and Security Services, NISS, är ökända för sin hantering av gripna och dessa riskerar nu brutal behandling eller tortyr. Amnesty International uttrycker stark oro.

– Vi är rädda att de hundratals som gripits eller som saknas riskerar att utsättas för tortyr eller andra former av misshandel. De som har gripits hålls i hemligt förvar och har varken fått träffa advokater eller sina familjer, säger Lucy Freeman biträdande chef från Amnestys Afrikaavdelning.

Sudan har haft regimkritiska protester i flera omgångar sedan den arabiska vårens utbrott 2011, bland annat genomförde kvinnliga studenter vid Khartoums universitet flera protester sommaren 2012. Men det var efter ett tal av president Omar al-Bashir för två veckor sedan i vilket han skröt om hur landet utvecklats under hans 24 år vid makten och borttagandet av subventioner på bränsle som protester bröt ut på nytt i förra veckan.


Straffas med piskrapp

Många har dödats, men än så finns inga tillförlitliga officiella siffror på hur många som skjutits av sudanesiska säkerhetsstyrkor. Uppgifter som sägs komma från sjukvårdspersonal har dock stigit under veckan och omkring 200 personer tros ha dödats. Ahmed al-Sheikh, ordförande för det sudanesiska läkarfacket, sa i slutet av förra veckan att 210 personer dödats.

Det är en högre siffra än antalet som dödades i folkliga uppror i landet 1964 och 1985, och många av de dödade hade skjutits i bålen eller i huvudet. Al-Sheikh bekräftade också att säkerhetsstyrkor har tvingat anhöriga till dödade personer att skriva under papper som säger att de dött av naturliga skäl, i syfte att mörka det verkliga dödstalet.

Demonstrationer och protester har varit koncentrerade till Khartoum och tvillingstaden Omdurman, men också i Wad Madani har folk gått ut och krävt regimens fall. Där har 40 personer dömts till kroppsstraff bestående av 20 piskrapp och böter, rapporterar radiostationen Dabanga. Ytterligare 180 personer väntar på rättegång, och ett okänt antal skolungdomar har överförts till särskild ungdomsdomstol.

I början av veckan gick studenter vid Afhads University for Women i Omdurman ut i protest mot regimen. Under måndagen sköt polisen tårgas mot studenterna. Demonstranter ropade slagord mot regimen men då polisen sköt tårgas hade protesten redan upplösts sade universitetets rektor Gasim Badri till AFP.

Under söndagen utbröt också protester. Då samlades omkring tusen personer i Mansheeya, ett välbärgat område i Khartoum, för begravningen av farmakologen Salah Sanhouri som hade dödats under protesterna två dagar tidigare, på den så kallade Martyrfredagen. Sanhouri har blivit något av en symbol för den senaste tidens protester och en Facebooksida som heter ”Vi är alla Salah Sanhouri” har upprättats. Detta i likhet med sidan ”Vi är alla Khalid Said” som upprättades innan januarirevolutionen i Egypten efter en ung man som dödats av polis. NISS har bevakat flera begravningar och minneshögtider under veckan.

Priserna på bensin har skjutit i höjden efter att regimen tagit bort subventioner och har blivit 60 procent dyrare. Förändringen är en del i en åtstramningspolitik och förklaras av att landet förlorade stora inkomster på olja då Sydsudan bildades och blev en självständig stat 2011. En majoritet av oljetillgångarna finns i Sydsudan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV